Mijlpaal voor TESO: Texelstroom vaart sinds deze week op aardgas

Een belangrijke mijlpaal voor TESO; de Texelstroom vaart sinds deze week regulier op aardgas oftewel CNG (compressed natural gas).

De Texelstroom is daarmee de eerste veerboot in Europa die op aardgas vaart. Dat geeft minder uitstoot dan de gasolie waarop tot nu toe is gevaren. Het is een duurzame innovatie waar TESO samen met diverse partners jarenlang naartoe heeft gewerkt.

Tijdens de bouw van de boot kwamen er dual-fuelmotoren aan boord die zowel op gasolie als CNG draaien, er kwam een CNG-vulstation op 't Horntje, eind vorig jaar werden de opslagtanks achter de stuurhuizen geplaatst, de boot werd meerdere keren vrijgeroosterd voor proefvaarten op CNG en half juni kreeg TESO eindelijk toestemming van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) om op CNG te mogen varen.

TESO-directeur Cees de Waal zegt trots te zijn op het bereikte resultaat en roemt de brede samenwerking die de innovatie mogelijk heeft gemaakt. "Dit is echt een duurzaam innovatief proces geweest. Het heeft ook langer geduurd dan gepland, maar de aanhouder wint." Het varen op aardgas kwam tot stand door samenwerking tussen TESO, classificatiebureau Lloyd's Register, scheepsbouwkundig ingenieursbureau C-Job, scheepswerf LaNaval in Spanje, Compressor System Holland (leverancier hoge druk gas reduceer) en het Noorse bedrijf Umoe, leverancier van de CNG-opslagcontainers op de boot.

De tanks worden 's nachts geladen met CNG. Dat is zo ingericht dat er een ziekenreis tussendoor kan. De Texelstroom is technisch dusdanig toegerust dat het in de toekomst mogelijk is op groengas te varen, bijvoorbeeld gas gewonnen uit vergisting van gras. "Dat zal nog duurzamer en schoner zijn dan CNG."