Achter de schermen

Complimenten

Nee, het was niet het grootste nieuws van de week, maar wel een leuk bericht voor de krant. Tenminste, dat dacht ik. Dan heb ik het over een brief die een echtpaar uit Landgraaf aan de redactie stuurde nadat ze een huisje op Gortersmient hadden gehuurd. Het ging over het geluid van de ventilator op het dak van de Spar bij Dennenoord waar de man als gevolg van een aandoening last van had. Een bezoek aan de supermarkt bracht uitkomst, de ventilator kon voor de gelegenheid gerust wel even uit zodat de beste man aan zijn nachtrust toekwam. Dat vond het echtpaar een compliment waard, vandaar de brief. Zoals gezegd: gewoon een leuk bericht over hoe je rekening met elkaar kunt houden. Niet meer en niet minder.

Totaal verkeerd ingeschat mijnheer Van Hattum! De inkt was nog niet droog of daar kwamen de reacties op Facebook voorbij. De een was niet blij met het bericht omdat je de indruk zou kunnen krijgen dat die ventilator normaliter als een dolle op dat dak staat te loeien. De ander was niet blij omdat de indruk zou kunnen ontstaan dat er sprake was van een overboeking waardoor het leek of de beste mensen ter plekke holderdebolder naar een ander huisje hadden moeten uitwijken en niet in het huisje kwamen wat ze eigenlijk hadden gewild. Dat laatste stond bij nader inzien inderdaad iets anders in het bericht verwoord dan in werkelijkheid had plaatsgevonden, maar was nou niet direct waar het om draaide. Het echtpaar zelf had ik intussen ook al teleurgesteld aan de lijn.

En het ging simpelweg om het gegeven hoe er met elkaar was omgegaan om een vakantie alsnog goed te laten verlopen. De een zette de ventilator uit, de ander kwam behulpzaam met oordopjes aanzetten. Er hoefde geen Alberto Stegeman te worden ingevlogen om de vakantie te redden, 'Groeten van Max' kon in Hilversums blijven en Helse Vakanties - of hoe al die TV-programma's over in elkaar stortende vakanties ook mogen heten - hoefde evenmin naar Texel af te reizen.

Daarom nogmaals: het ging simpelweg om een warme douche van een paar gasten die blij waren dat hun vakantie op Texel alsnog goed was gekomen. Gewoon een paar complimenten, niet meer en niet minder.

Jeroen van Hattum