Politiek op de bres voor weidevogels

Na de lepelaar staat de weidevogel definitief op een voetstuk. Woensdagavond sprak de gemeenteraad unanieme steun uit voor bescherming van deze diersoort die steeds meer in het bestaan wordt bedreigd.

De achteruitgang van de weidevogel baart steeds meer zorgen, ondanks het beschermen van nesten en allerlei andere maatregelen lopen de aantallen steeds verder terug. "Het gaat niet goed met de weidevogels op Texel", hield Veronne Koot (TB) woensdagavond een pleidooi in de raad. "Weidevogels horen bij het eiland. Het behoud is van belang voor heel Texel." Ze pleitte ervoor op initiatief van de gemeente een pilot te starten. "Waarin alles op alles wordt gezet om tot een goed project te komen om weidevogels te beschermen. Geen praatgroep waarin de discussie verzandt. Maar de krachten te bundelen om de omstandigheden zodanig te maken dat de weidevogelstand verbetert."

Hoe die pilot er uit moet gaan zien, leverde wel vragen op. Het moet volgens Koot in ieder geval gebeuren door mensen die er verstand van hebben. "Die niet in hun eigen stelling blijven zitten, doel moet zijn om verder te komen." Veel concreter werd het niet, maar het signaal dat de politiek zich het lot aantrekt van de weidevogel was voor alle fracties voldoende om steun uit te spreken en €10.000,- toe te kennen aan de pilot. "Elk initiatief om de kansen voor weidevogels te verbeteren, verdient steun", zei Jaap Vlaming (GL).

Ook in andere geledingen wordt volop nagedacht en gesproken over de toekomst van de weidevogel. Zo is op initiatief van het Nationaal Park onder de vlag van het initiatief Duurzaam Doorgaan een traject gestart om de stand van de weidevogel te verbeteren. Het betreft een brede samenwerking met onder meer Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, de agrarische sector, De Lieuw, de provincie en de gemeente. De provincie heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld. De gesprekken lopen al een tijdje. Bedoeling is dat er komende herfst twee sessies met specialisten, boeren en natuurbeschemers worden gehouden. Daarna worden de uitkomsten gepresenteerd. Ander doel binnen dit traject is te komen tot betere beheersing van de ganzenstand.

Los van dit traject worden nu al veel inspanningen verricht om de stand van de weidevogels te verbeteren, zoals nestbescherming, uitgestelde maaidata en andere maatregelen.