Een perceel grond naast de Volmolen. Ooit aangekocht, daarna afgewaardeerd, maar nu er alsnog kan worden gebouwd weer veel geld waard.
Een perceel grond naast de Volmolen. Ooit aangekocht, daarna afgewaardeerd, maar nu er alsnog kan worden gebouwd weer veel geld waard. Foto: Gerard Timmerman

Afgewaardeerde grond nu veel geld waard

De bouw van ruim honderd nieuwe woningen aan de oostkant van Den Burg legt de gemeente geen windeieren. De grond die jaren geleden was afgewaardeerd tot agrarische waarde van €4, á €5,- per vierkante meter, wordt nu verkocht voor een veelvoud van dat bedrag.

De gemeente had de grond langs de Kadijkweg en de Marsweg in het verleden gekocht, zoals ook andere agrarische grond aan de oostkant van De Burg jaren geleden in eigendom is verworven, in de verwachting er op termijn huizen te kunnen bouwen. Maar toen de economie stagneerde, de huizenmarkt in het slop raakte en plannen voor nieuwbouw in de ijskast gingen, besloot de gemeenteraad het verlies te nemen en de grond af te waarderen tot agrarische waarde. Maar nu er jaren later naast de Volmolen alsnog gaat worden gebouwd, blijkt de grond ineens weer veel meer waard. Woontij betaalt circa €50,- per vierkante meter.

Marktwaarde

Dat is overigens beneden de marktwaarde, omdat het hier sociale woningbouw betreft. Voor de grond voor de vrije sectorwoningen die worden gebouwd, moet wél de marktwaarde worden betaald. Het is overigens geen schone winst voor de gemeente, want de aanleg van wegen, riolering en bepaalde nutsvoorzieningen moet ook uit de grondexploitatie worden gefinancierd, de grond moet "woonrijp" worden opgeleverd. De prijs van €50,- geldt voor de grond die Woontij afneemt, dus waarop de huizen komen, tuinen en wat er verder bij hoort. Maar de grond waar openbaar groen komt, straten, etc. blijft eigendom van de gemeente. Over waar de grens precies komt te liggen, lopen momenteel gesprekken tussen Woontij en de gemeente. Bedoeling is dat de grond aan het eind van dit jaar wordt opgeleverd, zodat de bouw volgend jaar van start kan gaan.

Andere percelen grond die de gemeente ooit verwierf en eveneens afwaardeerde, worden niet opgewaardeerd. De losse stukken grond behoren tot het "strategisch vastgoed" van de gemeente. Zoals de strook grond ten oosten van de derde fase van de Mars die de gemeente een jaar of twintig geleden kocht, in de verwachting dat er kon worden gebouwd. Ook hier is nu de overtuiging dat het voorlopig agrarisch blijft gebruikt. Dit kavel wordt sinds de aankoop verpacht en besloten is deze pachtovereenkomst voorlopig voort te zetten. Zo heeft de gemeente verspreid over het eiland meerdere percelen grond die worden verpacht. In De Koog langs de Boodtlaan ligt een stukje grond van de gemeente waar al jaren paarden lopen. Maar de gemeente sluit hier niet uit dat er ooit zal worden gebouwd. Onwaarschijnlijk is dat voor een stuk agrarische grond nabij De Schans. Zo besloot het college van b en w vorige week van elf agrarische percelen "los land" verspreid over Texel de pacht te verlengen. De pachtovereenkomsten gelden voor zes jaar of korter.

Snippergroen

En dan is er nog het zogeheten "snippergroen/restgrond". Losse stukjes openbaar groen in of nabij woonbuurten. Decennia geleden besloot de gemeente op initiatief van Gerbrand Poster dat als aanwonenden interesse hadden, dat ze deze stukjes konden kopen. Zo neemt een bewoner van de Schipper Boonstraat in De Cocksdorp een stukje grond van 229 vierkante meter grond over van de gemeente. Tegen een prijs van €54,- per vierkante meter verwerft hij het "schoffelgenoegen". Wel met de clausule dat als de bestemming verandert dat de meerwaarde alsnog wordt verrekend met de gemeente. Bij de bepaling of de gemeente wel of geen openbaar groen verkoopt gelden acht criteria. Zo mag het voor de buren niet bezwaarlijk zijn, mogen er geen leidingen liggen, etc.