Onderzoek naar

ondernemersfonds

Het college gaat de haalbaarheid van een Ondernemersfonds voor Den Burg onderzoeken.

Burgemeester en wethouders komen daarmee tegemoet aan een verzoek van Winkelhart Den Burg, de vertegenwoordiging van ondernemers in de detailhandel, horeca en dienstverlening in Den Burg. Volgens Winkelhart moet het fonds leiden tot een structurele bron van inkomsten om het winkelgebied kwalitatief op orde te houden, zodat het aantrekkelijk blijft voor Texelaar en toerist.

Het beoogde fonds zou ook moeten leiden tot een structurele bron van inkomsten voor gezamenlijke activiteiten zoals de zomermarkten op de Groeneplaats, de feestverlichting en de intocht van Sinterklaas. De praktijk is nu dat de ene ondernemer meebetaalt aan Winkelhart Den Burg en de ander niet, terwijl meestal iedereen baat heeft bij de extra mensen die een activiteit trekt. Volgens het Winkelhart moet het fonds leiden tot meer gelijkwaardigheid en eerlijkheid.

Het college laat Van den Bosch en Partners in Sliedrecht kijken naar de haalbaarheid van een ondernemersfonds. De vragen worden volgens het college samen met Winkelhart opgesteld. Het bureau onderzocht al voor meerdere gemeenten de haalbaarheid van dergelijke fondsen. Een van de opties die bekeken wordt is om het fonds financieel te voeden met een gemeentelijke heffing op basis van de WOZ-waarde van de panden. Dat zou ertoe moeten leiden dat iedereen naar rato een heffing krijgt.

In een brief aan het college, die ook aan de orde kwam tijdens de laatste commissievergadering, spreekt Winkelhart over een beoogd fonds waar jaarlijks €90.000,- tot €120.000,- aan heffingen in terecht komt. Dat zou voor de meeste ondernemers in Den Burg een voortzetting betekenen van de bijdrage die ze dit jaar hebben geleverd. Winkelhart zou dan echter wel geld dan tot nu toe voor kwaliteitsverbetering van het winkelgebied en de gezamenlijke activiteiten hebben, omdat iedereen via een heffing meebetaalt.

Volgens het college is het voor het wel of niet instellen van een ondernemersfonds van belang dat zeventig procent van de ondernemers in Den Burg het eens is met de plannen. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad een besluit te nemen. Streven is het fonds daarna in een convenant vast te leggen. Voor Winkelhart is het instellen van het fonds een uitwerking van de Retailvisie die de raad in mei 2016 aannam. Met de uitvoering van de actiepunten in die visie ging het daarna niet zo hard, waarna Winkelhart zelf actie ondernam. De gemeente heeft een faciliterende rol in het geheel.