Rembrandt Posthumus (links) neemt het commando over van Jan Willem Scheltema.
Rembrandt Posthumus (links) neemt het commando over van Jan Willem Scheltema. Foto: Jeroen van Hattum

Ene broer was al commandant op Mok, andere is het sinds deze week

Ze zijn broers en sinds dinsdag kunnen ze beiden zeggen dat ze het commando op de Mok hebben gevoerd.

Luitenant-kolonel Rembrandt Posthumus werd daar dinsdagmiddag officieel benoemd tot de nieuwe commandant. Hij trad daarmee in de voetsporen van zijn broer Michiel Posthumus die van 2008 tot 2011 (ook als luitenant-kolonel) commandant op de Mok was.

De 45-jarige Rembrandt Posthumus nam het commando over van Jan Willem Scheltema. Posthumus is commandant geworden van de Surface Assault and Training Group (SATG), een amfibische eenheid van het Korps Mariniers die op de Mok is gelegerd. De eenheid bestaat uit een aantal bootcompagnieƫn plus staf en ondersteunende diensten en is getraind om op de scheiding van land en water te opereren. De eenheid telt 243 mensen. Posthumus is geen commandant van de Joost Dourleinkazerne zelf geworden, het beheer van de kazerne is tegenwoordig in handen van de facilitaire dienst van de Koninklijke Marine in Den Helder.

In 2013 was er bij een grote bezuinigingsoperatie op Defensie sprake van dat de Mok weer een oefenkamp zou worden en dat de landingsvaartuigen plus bemanning naar de overkant zouden gaan. Vooralsnog zijn de landingsvaartuigen (onderdeel van de Surface Assault and Training Group) nog gewoon op Texel. De Mok zelf doet al een aantal jaren dienst als opleidingscentrum voor de amfibische taken van het Korps Mariniers. De nieuwe commandant sprak de verwachting uit dat een nieuw kabinet mogelijk meer geld in Defensie gaat investeren. Dat zou in het voordeel van de Surface Assault and Training Group en de amfibische opleidingen op de Mok kunnen uitpakken.

Volgens Posthumus kan het ook betekenen dat er in de toekomst een groter beroep op de eenheid kan worden gedaan en dat er intensiever met andere eenheden samengewerkt gaat worden. De nieuwe commandant is geen onbekende op de Mok: hij was er van 2000 tot 2005 ook al gelegerd.

De commando-overdracht werd 'bijgewoond' door het houten beeld van Michiel de Ruyter dat de mariniers tijdens Sail in alle stilte van het terrein van Sail hadden weggehaald. Scheidend commandant Scheltema - trots op de wijze waarop de operatie was uitgevoerd - beloofde dat het beeld volgende week teruggaat naar de Bataviawerf in Lelystad. Als tegenprestatie doen de mariniers daar dan ook een dag vrijwilligerswerk.