Hoep in actie tijdens zijn titelrace van vorig jaar.
Hoep in actie tijdens zijn titelrace van vorig jaar. Foto: Job Schepers

'Herbie' op titelkoers

René Hoep ligt op titelkoers. Afgelopen weekend stuurde hij zijn kever in Sint Maarten opnieuw naar de dagwinst en zodoende ligt hij 25 punten voor op de nummer twee in het klassement. Een derde titel op rij bij Acon Autocross ligt dus voor het grijpen. Een ongekende prestatie.

"Het gaat super. Met name de finale verliep zondag perfect. Ik ging als vierde de finale in, dat betekent dat je bijna achterin start. Maar na drie van de zestien rondjes lag ik al aan kop. Ik had van tevoren al goed gekeken hoe de baan er bij lag. Ik wist precies waar de baan goed geschoven was en waar ik veel grip had." Toen hij de koppositie eenmaal te pakken had, was het voor de rest zaak om meer schade te voorkomen. Hij heeft zijn 'Herbie the dirtbug' zo goed op orde, dat de rest moeite heeft om zijn tempo te volgen. Hij heeft ook nog steeds het ronderecord in Sint Maarten, sneller dan de stockcars."

"Het is nu zaak dat de auto heel blijft en dat is geen automatisme. Ik had het in de finale ook nog. Iemand verstuurt zich en ramt zo in mijn flank. Gelukkig tussen de voor- en de achterwielen in. Alleen mijn kooibeugel was verbogen, dat trekken we wel weer recht. Maar als je ophanging afbreekt is het klaar en heb je geen punten." Voor het kampioenschap staat Hoep na vier van de zes wedstrijden riant aan de leiding. "Daar ligt de focus ook op. Ik wil voor de derde keer de eindoverwinning pakken. Ik ben de eerste Texelaar die de titel twee keer achter elkaar won, maar ik wil die derde titel. Dan mag je de wisselbeker houden."

Intussen focust de coureur zich ook nog op andere evenementen. Terwijl dit weekend de autocrossers de strijd uitvechten op Texel zonder kevers, doet Hoep mee aan een internationale wedstrijd in Venhuizen. "Daar worden de Autocrossmasters verreden, de opvolger van de Europokal. Met deelnemers uit Duitsland, België en Nederland. Dat gaat er wel aan toe. Mocht ik daar overigens schade rijden, heb ik nog een maand tot de volgende wedstrijd om Herbie weer op orde te krijgen."

In Venhuizen een baan van 690 meter in plaats van de gebruikelijke 350. "Met snelheden van 150 kilometer per uur op het rechte eind. De auto is nog nooit zo goed geweest, ik heb er zin in."