Woontij investeert miljoenen in nieuwbouw en renovatie huizen

Woontij heeft de ambitie om in de periode 2017-2021 circa €35 miljoen te investeren in nieuwbouw en €6 miljoen in renovaties.

Dat heeft de woningstichting laten weten. De investeringen gaan onder meer zitten in de honderd sociale huurwoningen die Woontij in Den Burg Oost wil realiseren. Daarnaast heeft Woontij samen met Omring 67 woningen in voorbereiding voor het nieuwe woonzorgcomplex dat op het Landje van Pelgrim op de hoek Gasthuisstraat en Pontweg in Den Burg moet ontstaan. Bedoeling is verder dat de woningen in De Poolster in De Cocksdorp en Den Andel in Den Hoorn gerenoveerd gaan worden.

Woontij heeft 2016 afgesloten met een positief jaarresultaat (na belastingen) van €20,4 miljoen. Het resultaat wordt volgens woontij sterk beïnvloed door de nieuwe voorschriften van waardering van het vastgoed tegen marktwaarde. In totaal werd ruim €20 miljoen aan positieve waardeveranderingen aan het jaarresultaat toegevoegd.

De financiële situatie en prognoses zijn volgens directeur Jan van Andel vertrouwenwekkend. "Woontij voldoet ruimschoots aan de eisen die door de financiële toezichthouders worden gesteld." De stichting heeft een eigen vermogen van €214 miljoen en een balanstotaal van €311 miljoen. De waarde zit volgens Van Andel met name in de stenen. Het staat niet op de bankrekening. "Om met het vermogen iets te kunnen doen, zoals nieuwbouw van huurwoningen of renovatie van woningen, is het nodig dat een deel van het woningbezit wordt verkocht."