Begeleid wonen in Den Burg Oost

De nieuwe woonbuurt in Den Burg Oost krijgt twee kleinschalige woonzorg-projecten van elk tien woningen voor mensen die een veilige en beschermde woonomgeving nodig hebben.

Woningstichting Woontij is daarvoor een samenwerking aangegaan met Novalishoeve in Den Hoorn en het 'Huis van tante Jans'. Het laatste is een initiatief van Miranda Schraag uit De Cocksdorp en Jolanda van Tunen uit Den Burg, beiden werkzaam in de zorg. Zij hebben als doelgroep bewoners van het eiland met geheugenproblematiek die afhankelijk zijn van de zorg.

De Novalishoeve gaat zich in Den Burg Oost richten op bewoners van het eiland die aanspraak kunnen maken op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), Jeugdzorg, Beschermd Wonen of Wet Langdurige Zorg (WLZ). Namens Novalishoeve zijn Caroline Sprenkeling en Joost Heerschop betrokken bij de ontwikkeling van de plannen.

Woontij heeft in maart via haar website en nieuwsbrief een oproep gedaan aan organisaties om zich aan te melden als belangstellende voor deelname aan kleinschalig beschermd wonen. Zes organisaties reageerden daarop met plannen. Die werden beoordeeld door een jury, waarna 'Tante Jans' en de Novalishoeve van Woontij het verzoek kregen de plannen verder te realiseren.

De twee keer tien woningen zijn onderdeel van de honderd betaalbare sociale huurwoningen die Woontij in de nieuwe woonbuurt laat bouwen. In totaal komen daar 140 nieuwe woningen.