Spelen met water op het Indoor Spraypark van het nieuwe zwembad.
Spelen met water op het Indoor Spraypark van het nieuwe zwembad. Foto: Jeroen van Hattum

Lange weg voor zwembad De Krim, maar het is er gekomen

De weg naar het nieuwe zwembad van De Krim bij De Cocksdorp was niet de makkelijkste, maar het zwembad kwam er uiteindelijk wel. Dat bleek donderdag nog eens bij de opening van het bad.

De eerste plannen zijn al bijna tien jaar oud. Ze ontstonden omdat de capaciteit van het vorige bad, gebouwd in 1986, op drukke dagen ontoereikend werd. Er ontstond aanvankelijk een plan voor een bad dat circa €4 miljoen zou kosten, maar daar werd de raad van commissarissen volgens president-commissaris Niels Jimmink niet gelukkig van. "Dat zou impact krijgen op de exploitatie van De Krim."

Er werd vervolgens bekeken of de gemeente, destijds bezig met de vraag of Molenkoog gerenoveerd moest worden, en De Krim samen een zwembad konden bouwen. De gemeenteraad koos eind 2013 voor een renovatie van Molenkoog, waarna De Krim weer alleen aan zet was voor een eigen zwembad. Directeur Iwan Groothuis noemde het tijdens de opening een gemiste kans dat het niet gelukt was om als gemeente en vakantiepark samen een zwembad te realiseren.

Het kwam uiteindelijk toch tot een investering van circa €8 miljoen in het zwembad dankzij de verkoop van dertien nieuwgebouwde vakantiehuizen op bungalowpark 't Hoogelandt en huizen op het voormalige UWV-park aan de Pelikaanweg. Volgens Jimmink was er ook meer zicht ontstaan op het meerjarenplaatje na de fusie met de RST.

In september 2016 begon hoofdaannemer Tuin uit Den Helder met de sloop van het oude bad. Het nieuwe bad moest vóór het hoogseizoen van 2017 klaar zijn. Directeur Kees-Jan Tuin van het aannemingsbedrijf maakte er geen geheim van dat hem dat soms zwaar op de maag lag, maar het lukte. Groothuis liet blijken dat er soms stevige gesprekken werden gevoerd, maar wel met het resultaat dat het nieuwe zwembad op tijd af was. "En dan te bedenken dat hier op 5 maart boven de grond nog bijna niets stond", benadrukte Tuin tijdens de speeches die voor de opening gehouden werden. Alleen de fitnessruimte moet nog worden afgewerkt. Het nieuwe gebouw kent volgens Groothuis ook twee ruimtes waar fysiotherapeuten gebruik van kunnen maken.

Er werkten diverse Texelse bedrijven als onderaannemer aan de bouw mee. Het bad is sinds donderdag in gebruik. In het hoogseizoen is het voor de gasten van De Krim, 't Hoogelandt en Molenbos die via De Krim hebben geboekt. Daarbuiten kunnen ook mensen van buiten het park van het zwembad gebruik maken.