De deelnemers aan de Summerschool in De Waldhoorn.
De deelnemers aan de Summerschool in De Waldhoorn. Foto: Jeroen van Hattum

Walhoorn tijdelijk Summerschool

Dorpshuis De Waldhoorn in Den Hoorn was de afgelopen twee weken het domein van studenten uit onder meer Canada, Brazilië, Vietnam, China en Nederland.

Zij waren op Texel voor de Summerschool die het Nederlands Centrum voor Kustonderzoek (NCK) sinds het begin van de jaren negentig om de twee jaar op Texel houdt. Het NCK is een netwerkorganisatie van universiteiten en onderzoeksinstellingen die onderzoek doen aan strand-, zee- en kustsystemen. Ook Rijkswaterstaat is aangesloten.

De meeste deelnemers aan de Summerschool zijn studenten die promotieonderzoek doen, maar er doen ook mensen uit het bedrijfsleven en van de overheid aan mee. "Tijdens de twee weken krijgen de deelnemers les van docenten en professoren en doen ze praktisch onderzoek", vertelt Martin Baptist van Wageningen Imares, één van de begeleiders.

"De lessen gaan over fysische en biologische processen, waarbij de Waddenzee centraal staat. De studenten kijken bijvoorbeeld naar de kustveiligheid van de duinen bij Paal 12, het zandtransport en de groei van de duinen op De Hors en de waterbeweging en sedimenttransport in de Mokbaai onder invloed van oesterbanken, bodemdieren en kwelders. Het eiland fungeert als ideaal veldlaboratorium en Den Hoorn is hiervoor een ideale uitvalsbasis." Het was de derde keer dat De Waldhoorn voor de Summerschool werd gebruikt.