Agnes Capitain:
Agnes Capitain: "Het eilandgevoel is eigenlijk niet te omschrijven, het voelt een beetje als verliefdheid." Foto: Jeroen van Hattum

Op de boot komt er rust over me heen

Wat is je favoriete plek op Texel?
De Hoge Achterom! Voor mij een bijzonder 'ommetje' in Den Hoorn. Bij ondergaande zon op z'n mooist. Het uitzicht, de schapen tussen de tuunwallen, ultieme rust. Vijf jaar geleden zijn Paul en ik in het witte kerkje getrouwd en vervolgens met onze familie en vrienden over de Hoge Achterom gelopen. Zo bijzonder! Ons te vroeg geboren zoontje ligt bij het kerkje begraven. Ja, dit is voor mij een speciale plek.


Ben je geboren en getogen op Texel?
Ik was drie weken oud toen ik voor het eerst op Texel kwam. Ik ben in Hilversum geboren en in Blaricum opgegroeid. 't Walvisvaarders Huisje in Den Hoorn was mijn tweede thuis. Daar heb ik als kind vele weekenden en vakanties doorgebracht. Mijn opa en oma hebben dat huisje in 1960 gekocht en met hulp van meneer De Haan, van het Texels Museum, in oorspronkelijke stijl gerestaureerd. Mevrouw De Haan, zijn vrouw, was voor mij een soort Texelse oma.


Wat voor werk doe je op Texel?
Sinds 1 juli werk ik als huisarts in de Zandkoog bij Huisartsenpraktijk Uithoven en Plasmans. Tijdens stage voor mijn geneeskunde opleiding heb ik veel geleerd van Ad Waverijn en Rik van Hattem. Vervolgens heb ik er in 2012 als zomerarts gewerkt. Nu heb ik de prachtige kans gekregen om het team van de nieuwe huisartsenpraktijk te komen versterken. Daarom zijn we in juni met ons gezin van Amsterdam naar Texel verhuisd.



Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?
Mijn vrije tijd is momenteel vooral op onze twee dochters Fiene (3jr) en Noor (5mnd) gericht en op de verbouwing van ons huis in Oudeschild. Gelukkig hou ik nog tijd over om naar het Waddenstrandje te gaan, Ecomare en een Skuumkoppe te drinken bij Paal 12. Ik informeerde laatst voor een strandhuisje aldaar, helaas moet ik daar nog 50 jaar op wachten....

Hoe ervaar je de mensen op Texel?
Hartelijk, overal waar we komen horen we 'Welkom op Texel! Het is hier geweldig wonen met een jong gezin.' Texelaars die ik ontmoet zijn nuchter, harde werkers en ondernemend. Én ik vind het taaltje zo 'skattig'.

Mevrouw De Haan was voor mij een soort Texelse oma


Hoe beleef je de natuur op Texel?
De natuur is een belangrijke reden dat ik hier zo graag woon. Als ik op de boot zit richting Texel komt er een rust over me heen, ik voel dan meteen dat ik natuur tegemoet vaar. Ik geniet van de uitgestrektheid van het eiland en de mooie stranden. Het leuke aan Texel vind ik dat de natuur zo divers is, in een paar minuten fiets je van een uitgestrekt strand door de duinen, door De Dennen, door de weilanden over over de dijk. Ook de Bollekamer vind ik prachtig. Als je richting Paal 9 rijdt tussen het water door, zie je altijd weer wat nieuws en in elk jaargetijde weer andere prachtige kleuren.



Hoe beleef je de dorpen op Texel?
Den Hoorn voelt heel vertrouwd. Een rustig en knus dorp met ook veel culturele activiteiten. Dat je vanuit het dorp zo de duinen in loopt, vind ik super. In Oudeschild zijn we terecht gekomen door een combinatie van de leuke ligging aan de Waddenzee, het gezellige dorp en de haven waar altijd wat te beleven is. Het noordelijke deel van het eiland ken ik niet zo goed. Nu we op Texel wonen hoop ik ook dat meer te ontdekken.


In welk café/restaurant op Texel kom je graag?
Ons huwelijksfeest hebben we gevierd in de Worsteltent, een plek waar ik graag een Worstelburger eet. Met mooi weer zit je daar zo romantisch in de tuin. Ook Freya is favoriet, alhoewel we er nog niet zijn geweest sinds de nieuwe eigenaar er zit. Staat op de agenda!


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?
De combinatie van dingen die Texel Texel maken: vissershaven, boerderijen met schapen, bossen, uitgestrekte duinen en stranden, karakteristieke dorpen, prachtige natuur. Én de diversiteit aan vogels, fluistert mijn man me in...


Wat zou er op Texel anders mogen?
Tijdens onze zoektocht naar een woning ontdekte ik dat het lastig is om een leuk huis te huren op Texel. Voor jonge Texelaars is het moeilijk om een woning op het eiland te vinden. En voor starters van de overkant is het moeilijk om zich op Texel te vestigen. Dat vind ik zonde.



Goede herinnering aan Texel?
Slapen in de bedstee in 't Walvisvaarders Huisje. Als kind was dit een geweldige plek om te spelen, verstoppen achter de gordijnen, toneelstukjes doen. Mijn twee beste vriendinnetjes en ik sliepen graag met z'n drieën in de bedstee, heel knus.


Wat is er zonde aan Texel?
Zie 'wat zou er op Texel anders mogen'


Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?
Het eilandgevoel: relaxt, weg van de drukke wereld, ook al ben je binnen twee uur in Amsterdam. Het eilandgevoel is eigenlijk niet te omschrijven, het voelt een beetje als verliefdheid. Oh ja, er is hier ook wat meer wind dan ik in Amsterdam gewend was, haha.


Wat doe je over vijf jaar op Texel?
Dan ben ik nog steeds huisarts, ik vind het echt een mooi beroep. Met een fijne balans tussen werk en gezinsleven. En tegen die tijd willen we zeker nooit meer weg van het eiland. Daarnaast zou ik het leuk vinden om te leren zeilen of weer actief te gaan paardrijden of zo.


Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?
Ruud van Beusekom, een collega van mijn man en een echte vogelliefhebber.