Onderzoek tarieven sportaccommodaties

De gemeente wil het tarievenbeleid voor de verhuur van sportaccommodaties op het eiland onder de loep nemen.

Dat voornemen staat verwoord in de nieuwe beleidsnota Sport die afgelopen dinsdagavond door de politieke partijen is besproken. De nieuwe nota, die nog vastgesteld moet worden door de gemeenteraad, is een opvolger van de huidige sportnota uit 2001.

De gemeente hanteert tot nu toe het beleid dat 70 procent van de zogeheten instandhoudingskosten van sportaccommodaties voor rekening van de gemeente komt en dat 30 procent aan de gebruikers wordt doorbelast. Volgens het college is het de vraag of het systeem nog voldoet, omdat de huidige dekkingspercentages niet meer in de pas lopen met de uitgangspercentages.

"De vraag naar commerciële sportactiviteiten neemt toe. Het gaat hierbij om sportactiviteiten die niet in het aanbod van de georganiseerde sport liggen en waar de afnemer een commerciële prijs voor betaalt; bijvoorbeeld bootcamps, hardloopprogramma's en fitness in sportscholen."

Volgens het college is het commerciële sportaanbod een waardevolle aanvulling op het georganiseerde sportaanbod op Texel, omdat het voorziet in de vraag naar (specifieke) sportactiviteiten. De evaluatie van het tarievenbeleid moet nog plaatsvinden. Vervolgens wordt naar verwachting een nieuw tarievenbeleid aan de politieke partijen voorgelegd.

Het college geeft in de nieuwe nota aan de binnen- en buitensportaccommodaties op een kwalitatief goed niveau in stand te willen houden. Wel wordt bekeken op welke manier het beheer van de accommodaties in de toekomst kan worden geregeld.

Er wordt naar gestreefd om de zogeheten sportparticipatiegraad (driekwart van de Texelaars doet aan sport) in stand te houden. Daarbij wordt onder meer bekeken welke behoeftes er leven onder Texelaars die wel sporten, maar niet via een club of vereniging. Idee bij de gemeente is dat een app uitkomst kan bieden. Driekwart is een hoog percentage.

Sportpark Zuid in Den Burg is volgens de nota een plek om het voor- en naschoolse sportactiviteiten te laten toenemen. Dat is met het oog op de komst van het nieuwe onderwijscentrum voor de basisscholen bij het gebouw van de OSG.

De politieke partijen konden zich over het algemeen vinden in de nieuwe nota. Wel werd een evaluatie van de vorige nota gemist en klonken er wat zorgen dat de buitendorpen er bekaaid vanaf gaan komen. Er waren ook vragen over het opzeggen van de samenwerking tussen de gemeente en Sportservice Noord-Holland. Volgens wethouder Huisman was het prijskaartje daarvan te hoog. "Voor lagere kosten kunnen we hier ook hetzelfde doen." De PvdA opperde het idee om - ter stimulatie - sportclubs meer geld toe te kennen voor de jeugdleden die ze in de gelederen hebben.