De Texelstroom en de Wagemaker in de veerhaven op 't Horntje.
De Texelstroom en de Wagemaker in de veerhaven op 't Horntje. Foto: Jeroen van Hattum

Cees de Waal: "Succes van Texel vraagt om doordacht beleid"

TESO heeft het afgelopen kwartaal maar liefst 9,0 procent procent meer voertuigen (+ 19.909 personenauto-equivalenten) en 6,7 procent meer personen (+ 37.686) vervoerd dan in diezelfde periode in 2016. Dat laat TESO-directeur Cees de Waal weten.

Om deze ontwikkeling in een vijfjarig perspectief te plaatsen: in het eerste kwartaal van het boekjaar 2013-2014 vervoerde TESO in totaal 196.813 personenauto-equivalenten, nu 240.074. Oftewel een plus van 22 procent. Bij het personenvervoer is de toename bijna net zo indrukwekkend: van 500.939 tot 597.779 personen. Een stijging van 19,3 procent.

De Waal laat weten dat het succes ook verantwoordelijkheden met zich meebrengt: "Het is natuurlijk geweldig dat Texel zo populair is en dat jaar na jaar steeds meer mensen besluiten om het eiland te bezoeken. Dit vraagt echter wel om doordacht beleid, gericht op het verzilveren van de kansen die dit biedt en, minstens zo belangrijk, het afwenden van de potentiële bedreigingen. Dit beleid is nodig om enerzijds de rust, ruimte en de kwaliteit van onze leefomgeving te behouden en anderzijds economisch optimaal te profiteren en bijvoorbeeld de jongere generatie op het eiland te kunnen laten werken én wonen. In dat verband is het positief dat de VVV als kennisregisseur op dit vlak zal gaan fungeren en dat dit een onderwerp gaat zijn tijdens in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen".