De kinderen openen zingend hun museum over de VOC.
De kinderen openen zingend hun museum over de VOC. Foto: Jeroen van Hattum

VOC-tijd op Vliekotter

De Vliekotter in Oosterend was woensdagmiddag even een museum voor een uur. Een aantal weken lang waren de kinderen van groep 3 tot en met 8 met de VOC bezig, woensdag konden de ouders op school de resultaten komen bekijken.

Verspreid over een paar kleine potjes laat de 8-jarige Shelsy van der Star de bezoekers verschillende kruiden ruiken. Kaneel, nootmuskaat en andere specerijen die de schepen van de Vereenigde Oostindische Compagnie vroeger vervoerden. Al ruikend mag geraden worden wat wat is.

De kruiden werden niet voor niets door de VOC de halve wereld over gevaren. Een paar lokalen verderop zijn ze verwerkt in koeken en kunnen bezoekers proeven hoe kruidig alles smaakt. De laatste exemplaren zijn in de ochtend nog op school gebakken, vertelt de 6-jarige Dorus Zoetelief.

In elk lokaal komt de VOC wel tot uitdrukking. Er zijn een hoop boten nagemaakt, er hangen tekeningen van boten, diverse kinderen lopen verkleed rond als mensen van de VOC en er worden toneelstukjes opgevoerd. In de hal staat een zelfgemaakte maquette met daarop diverse van eierdozen gemaakte schepen.

Er kunnen ook spelletjes gespeeld worden. Zo presenteert de 11-jarige Iso Raymont op een groot beeldscherm voor de klas een quiz over Jan Pieterszoon Coen die in 1617 gouverneur-generaal van de VOC werd. Ouders en andere kinderen kunnen zittend in de klas via de laptop meedoen aan de quiz en meteen wat kennis over Coen meekrijgen. De 8-jarige Nick Bakker laat trots een zelfgemaakte vlag van de VOC zien.

De aandacht voor de VOC komt volgens juf Nienke Mahieu voort uit de Pré-Sail die op 21 juni in het kader van Sail Den Helder op Texel werd gehouden. De kinderen mochten daarvoor onder meer een bezoek brengen aan de maquette van de Rede van Texel bij Kaap Skil. Op school wilden ze het niet bij iets éénmaligs laten, maar werd er in het kader van het 'betekenisvol onderwijs' een project van gemaakt om de interesse bij de kinderen in de VOC te wekken.

De kinderen gingen daarvoor nog een keer apart naar het museum in Oudeschild en oud-leerling Marit Rutten, tegenwoordig werkzaam bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, kwam langs op school om over de VOC te vertellen. Daarnaast werden de kinderen van groep 3 tot en met 8 in groepjes verdeeld om elk iets van de VOC uit te werken. De oudere leerlingen kregen de opdracht mee zich te verdiepen in personen die belangrijk waren geweest voor de handelsmaatschappij.

Mahieu: "We hebben ook onderwerpen als bijvoorbeeld slavernij behandeld, zodat niet alleen de leuke, maar ook de minder leuke kanten van de VOC aan bod zijn gekomen." De kinderen openden hun museum woensdag met het zingen van diverse liedjes onder leiding van Mariken Stoverinck. Er waren veel ouders (en grootouders) naar school gekomen om te zien wat de jeugd allemaal gedaan had.