Dokter Roelf Siebinga.
Dokter Roelf Siebinga.

Huisarts met oog voor patiënt en omgeving

Een uniek mens met een hart voor zijn patiënten. Een dokter ook die de relatie met zijn patiënten erg belangrijk vond. En een man met oog voor zijn omgeving die veel betekende voor de ontwikkeling van De Cocksdorp en Eierland.

Een paar typeringen voor dokter Roelf Siebinga die afgelopen dinsdag als gevolg van een verkeersongeval op 89-jarige leeftijd overleed. Hij was zeer actief op het maatschappelijk vlak en in 1969 één van de drijvende krachten achter de oprichting van vakantiepark De Krim.

Dokter Siebinga vestigde zich in juni 1959 vanuit Steenwijk op het eiland waar hij aantrad als huisarts in de praktijk van dokter Feikema aan de Kikkertstraat in De Cocksdorp. In januari 1960 nam hij de praktijk over en bleef hij huisarts tot eind 1985. De praktijk telde in 1960 nog 1700 patiënten, maar dat groeide in een kwart eeuw tijd naar 2700 mensen van wie veel Texelaars buiten de Noordkop.

Dokter Siebinga stak veel energie in een goede relatie met zijn patiënten. Zo richtte hij, uniek voor zijn tijd, een patiëntenraad op met daarin circa dertig mensen die gemiddeld om de twee maanden samenkwamen. Siebinga wilde mensen op die manier meer bij de gezondheidszorg betrekken. Hij leerde veel van zijn patiënten en dat stak hij niet onder stoelen of banken. Als dank hield hij bij zijn 20-jarig jubileum een receptie (bezocht door 850 mensen) om zijn patiënten te bedanken.

De lijst van organisaties op Texel waar Siebinga vrijwilliger was, is lang. Hij stond aan de basis van het Aktiecomité in de Noordkop en de Gemeenschap Eierland waarvan hij voorzitter was. Hij bekleedde in de loop der jaren ook bestuursfuncties bij SVC, de Gollards, het verpleeghuis, de ouderraad van de OSG, de parochieraad van de kerk, Deuce, Ziekenfonds Texel en de Stichting Sociaal Alarm Texel. Daarnaast reed hij maaltijden voor Tafeltje Dekje en was hij zeer actief voor de ANBO. In 1998 kreeg Siebinga de Dubbele van Sion voor al zijn werk. In 2003 zette de ANBO hem in het zonnetje.

Meest in het oog springend zijn zijn inspanningen in 1969 om tien hectare grond voor een camping bij De Cocksdorp in handen van het dorp te laten komen. De gemeente wilde het naar de RST laten gaan, maar dat wilde De Cocksdorp pertinent niet. Op woensdagavond 23 juli 1969 kwamen 27 bewoners van De Cocksdorp en Eierland samen in de woonkamer van Siebinga aan de Kikkertstraat om hun handtekening onder een brief aan de gemeenteraad te zetten. Samen met Meijert Boon en Cor Dros verrichtte Siebinga vervolgens veel lobbywerk waarna de tien hectare begin 1970 in handen kwam van exploitatiemaatschappij De Krim. De camping groeide uit tot het huidige vakantiepark met vijfduizend bedden en betekende daarmee veel voor de economische ontwikkeling van Eierland en De Cocksdorp. De Noordkop stond er eind jaren zestig nog een stuk minder goed voor.

In 1983 kreeg dokter Siebinga versterking van dokter Robbert van den Bent, waarna hij het iets rustiger aan ging doen. In november 1985 nam hij afscheid van de praktijk. Typerend voor de relatie tussen Siebinga en zijn patiënten: maar liefst negenhonderd Texelaars kwamen naar zijn afscheidsreceptie in de Burgemeester De Koninghal. Hij bleef daarna altijd 'dokter Siebinga', uitgesproken met veel respect en waardering.