Texel in beeld als Blauwe Zone

Het college heeft de ambitie om Texel in de toekomst tot de zogeheten Blauwe Zones gerekend te laten worden.

Dat is een term voor gebieden waar mensen over het algemeen langer en gezonder leven dan elders in de wereld. De ambitie is verwoord in de nieuwe Sportnota die dinsdagavond door de politieke partijen werd besproken. In de nieuwe Gezondheidsnota die later dit jaar verschijnt, gaat het college dieper in op het begrip 'Blauwe Zone', maar het wordt al aangeroerd in de Sportnota.

Er zijn momenteel vijf gebieden ter wereld die tot de Blauwe Zone gerekend mogen worden. Dat zijn Sardinië, Okinawa in Japan, Loma Linda in Californië, het geïsoleerde Nicoya in Costa Rica Peninsula en het geïsoleerde Griekse eiland Ikaria. Kenmerken aan die plekken is dat mensen er gemiddeld 90 of 100 jaar oud worden en over het algemeen in een goede gezondheid zijn.

"Wat is het geheim?", aldus het college in de nieuwe Sportnota, "het gaat om gebieden met veel zonuren. Verder valt op dat de mensen gezonde voeding kiezen en ze eten verse groenten waarbij weinig bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Er is weinig industrie is. De mensen zijn veel in beweging en er is sprake van een hechte gemeenschap. Ook gezond eten is van belang. Mensen in blauwe zones eten minder of geen vlees. Ze eten vooral vis, groente en noten."

Volgens het college zijn er op Texel behoorlijk wat factoren om te kunnen voldoen aan de Blauwe Zone. "Texel kent weinig industrie, gezonde voeding is er in overvloed. We hebben verse vis en er zijn genoeg boeren die hun groenten aan de weg verkopen dus met het eten moet het lukken. Verder moeten we stress zien te vermijden en ons niet te druk te maken. En op Texel zijn er altijd mensen te vinden die wat voor anderen willen doen. Ook kwamen we de afgelopen jaren ruim aan onze zonuren. Loma Linda heeft een 97-jarige hartchirurg, wij hebben professor Kees de Jager die met zijn 96 jaar nog lezingen over astronomie geeft en boeken schrijft." Er werd dinsdag tijdens de commissievergadering even stilgestaan bij het idee dat later dit jaar meer aandacht krijgt.