Het opslagterrein bij paal 15 met nog één verlaten strandhuisje.
Het opslagterrein bij paal 15 met nog één verlaten strandhuisje. Foto: Jeroen van Hattum

"Laat strandslagen en parkeerterreinen in één hand komen"

De strandslagen en bijbehorende parkeerterreinen op Texel zouden in één hand moeten komen.

Daar hield VVD-fractievoorzitter Jur Schuiringa dinsdagavond in de raadscommissie een vurig betoog voor. Schuiringa, voormalig strandexploitant bij paal 15, haakte ermee in op een brief die Joost Hoogenbosch (sinds twee jaar exploitant bij paal 15) schreef over de rommel op het parkeerterrein bij Westerslag. Daar staan in de winter veel huisjes en andere gebouwen in opslag, maar dat komt het uiterlijk niet ten goede. Achterstallige huisjes worden achtergelaten en het is ook een plek met aantrekkingskracht op dubieuze figuren.

"De ellende zit in de verdeling van de taken', aldus Schuiringa. Zowel Staatsbeheer, Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier als de strandexploitanten hebben bemoeienis met de strandslagen en de terreinen en daar zit volgens hem de pijn. "We hebben het er wel over dat de dorpen er mooi uit moeten zien, maar 85 procent van de toeristen komt voor het strand. En dan laten we de strandslagen en de parkeerterreinen er niet uitzien. Ik heb hier acht jaar tegen gestreden, nu doet de heer Hoogenbosch het, maar intussen gebeurt er niets." Schuiringa kon er ook met zijn hoofd niet bij dat Gemeentewerken op jaarbasis een budget van 2010,- euro heeft voor het onderhoud van alle parkeerterreinen bij de strandslagen.

Edo Kooiman (Texels Belang) onderschreef ook de noodkreet van Hoogenbosch over de rommel op het parkeerterrein bij paal 15. Wethouder Eric Hercules, die waarnam voor wethouder Kingma (strand) zegde toe zich hard te gaan maken voor een schoonmaak. Schuiringa gaf het advies daarvoor eventueel De Bolder in te schakelen.

Kooiman deed de suggestie om de komende winterperiode de opslag op het parkeerterrein al te veranderen. "We hebben te maken met professionele exploitanten die hun opslag ook professioneel kunnen regelen. De heer Hoogenbosch slaat zijn materiaal ook elders op."

Het slag en het parkeerterrein bij paal 15 zijn eigendom van Staatsbosbeheer. Dat wilde in 1998 betaald parkeren invoeren op het terrein, maar dit werd tegengehouden. De gemeente nam destijds het onderhoud over, zodat SBB die kosten niet meer zou hebben. Daar werd destijds een overeenkomst voor gesloten tussen beide partijen, maar die is sinds 2008 verlopen. Het euvel is ook onderwerp van gesprek bij de evaluatie van de Strandnota.