Walvisvaardershuisje nog een seizoen dicht

't Walvisvaarders Huisje aan de Herenstraat in Den Hoorn blijft ook dit seizoen dicht voor publiek. Vochtschade die in 2007 bij de vervanging van het riool ontstond, heeft in de eindfase van de restauratie voor nieuwe vertraging gezorgd.

Dat heeft het bestuur van 't Walvisvaarders Huisje laten weten. Het huis ging vorig seizoen dicht voor publiek omdat toen de restauratie begon. Met behulp van steun van met name het Loodsenproject in Den Hoorn werden de binnen- en buitenzijde volledig gerestaureerd om historische uitstraling en unieke kenmerken van het uit 1680 daterende huisje (een Rijksmonument) te behouden. Het huis is altijd in authentieke staat gebleven.

Daarnaast werd het nodige werk verricht om de vochtschade te verhelpen. Die was ontstaan door de vervanging van het riool in de Herenstraat tien jaar geleden. Die vochtschade zorgt in de eindfase voor nieuwe vertraging. Bestuur en eigenaren hadden het huis dit jaar weer willen openstellen, maar dat moest worden toch worden afgeblazen.

"Afgelopen weken is gebleken dat het zoutgehalte op enkele binnenmuren nog te hoog is. Daardoor zijn op meerdere plaatsen blazen ontstaan in stucwerk en verf. Er is een ontzoutingsbehandeling toegepast, maar die heeft helaas onvoldoende gewerkt. Nu zullen delen van de muren weer kaal geschraapt worden en daarna opnieuw gestuct en geschilderd. Het is nog onduidelijk hoe lang dat gaat duren en of deze oplossing afdoende is."

De afronding van de restauratie was al vertraagd door een vertraagde oplevering en ernstige gezondheidsproblemen binnen het team dat aan de restauratie werkte. "Als in het najaar de werkzaamheden definitief klaar zijn en het huis weer is ingericht, zullen er wellicht momenten zijn, waarop het huis zal worden opengesteld voor specifieke groepen." Het huis is sinds 1962 particulier eigendom van een familie die het huis sinds 2012 geregeld openstelt voor publiek. Mensen kunnen zo een beeld krijgen hoe walvisvaarders vroeger woonden.