Wat ik zeggen wou: Goed dat er aandacht is voor problemen jeugd

De Woelmuis heeft geconstateerd, dat Mevr. Hennie Huisman (onze wethouder Welzijn) veel vragen heeft naar aanleiding van een enquête, die onder ouderen is gehouden. Ze heeft geconstateerd, dat de Texelse ouderen in vergelijking met de regio zo'n hoog zelfbeeld hebben.

De vraag om zo lang mogelijk te blijven leven vind ik heel normaal, als je het leven de moeite waard vindt. Zich nooit gediscrimineerd voelen is een vreemde vraag. Je weet, dat als je boven de 80 jaar bent, je niet meer aan alles mee kunt doen. Het is de laatste fase van je leven, dus het woord discriminatie past niet in ons leven. Voor mij is het een tijd van verdieping en bezinning. Je doet moeite om zo gezond mogelijk te leven en vooral te genieten van de kleine dingen. 26% gaf aan in de vragenlijst dat ze regelmatig schandalig verwend worden met reisjes naar Zuid-Limburg en zo. Wie verwent ze met reisjes?

Dat is voor mij geen hoogtepunt in het leven. Reizen is erg vermoeiend en lang niet voor iedereen een pretje. Ook hebben ze veel vrienden en zijn nooit eenzaam. Ook heel vreemd, want als je zelf boven de 80 bent, zijn er al veel kennissen overleden en familie ook. Echte vrienden heb je niet zo veel, maar die zijn ongeveer van dezelfde leeftijd en wonen vaak op het vasteland. Wel is het een feit, dat als je heel lang op een eiland woont je veel mensen kent en op mijn leeftijd bijna iedere week wel geconfronteerd wordt met afscheid nemen.

Ik vond het vreemd, dat als je de moeite neemt om een vragenformulier in te vullen, je de wethouder laat weten, het is niet serieus ingevuld. Dan stelt zo'n enquête niet veel voor. Als je oud bent en alleen, dan hoef je nog niet eenzaam te zijn en er zijn ook veel eenzame jonge mensen. Je kunt ook niet altijd gelukkig zijn, maar er zijn gelukkige momenten. Het is waar, dat we op een mooi eiland wonen, maar de jongeren wonen er ook en als je hier geboren bent dan weet je niet beter, dan is het normaal, dan moet je niet ongelukkig zijn maar onbezorgd. Pas als je ouder bent waardeer je het. De wethouder is terecht bezorgd over een groot deel van de jongeren, die ongelukkig zijn. Het is een gevolg van grote problemen in deze jachtige tijd.

Een oude muis, Riny Wielinga