De renners koersen over de haven in Oudeschild.
De renners koersen over de haven in Oudeschild. Foto: Willem Sangers

Dave Huijsman wint tweede dorpenronde

Het scheelde slechts een tiende van een seconde, maar dat was genoeg voor Dave Huijsman uit De Koog.

Met het minimale tijdverschil won hij zaterdag de Ronde van Oudeschild bij de wedstrijdrijders. Het was zijn tweede overwinning in de drie dorpenrondes die dit jaar worden verreden. Twee weken geleden kwam de 19-jarige bewoner van De Koog als eerste over de streep in Oosterend.

Huijsman lag lang tweede achter Ming-Ko Sun uit Den Helder, maar in de laatste ronde had hij de sterkste benen waardoor hij de overwinning veilig stelde. Tweede werd Jasper Bugter, de derde plaats was voor Marc Hulzebos. Ferry van der Vis en Richard Doggen, teamgenoten van Huijsman bij wielerteam Catharinahoeve-Bikedealz.nl werden vierde en zevende. Zij speelden een belangrijke rol in de overwinning van Huijsman, onder meer door hem uit de wind te houden. De wedstrijdrijders reden een vol uur en daarna nog vijf rondjes over het 1910 meter lange parcours.

Dat was dit jaar anders dan gebruikelijk in Oudeschild als gevolg van de dijkversterking. De renners gingen van start nabij de CIV en reden daarna via de haven, de IJsdijk en de opgang tegenover Tatenhove een rondje om de dijk. Voor sommigen misschien even wennen, maar de renners vonden het over het algemeen prima. Wel stond er een stevige noordwestenwind, waardoor het voor de renners een zwaar parcours was. Er waren behoorlijk hoge snelheden gehaald en het was droog, Dat laatste was een opsteker, omdat de weersverwachtingen aanvankelijk een stuk minder waren. Voor de toeschouwers was het handig dat het parcours om de dijk lag: het was daardoor aan twee kanten goed te zien was wat de renners deden.

Denise Betsema was de enige dame bij de wedstrijdrijders. Zij werd dertiende in het deelnemersveld van twintig mannen. Bij de recreanten A ging de overwinning naar overkanter Jos Smit, op bijna een seconde gevolgd door Rinus Wesselman uit Oosterend. In zijn eigen dorp was hij twee weken geleden nog winnaar geworden. Toen was Smit derde. De derde plaats bij de recreanten A ging naar Martijn Rempt, twee weken geleden nog tweede. De vierde plaats was voor Wesley Huijsman.

De recreanten B werd een familie-aangelegenheid voor de familie Warmerdam. Jan Warmerdam werd eerste, zijn broer Pee pakte de derde plaats. De tweede plaats was voor Paul Kaak. Jesper de Graaf uit Oudeschild hield de Texelse eer bij de recreanten B hoog en werd daar knap vierde. De eerste plaats bij de junioren kwam in handen van Klaas Heinis uit Oudeschild. De tweede plaats was voor Ese Roeper en derde werd Jelte Koopmans.

Hoewel een ander parcours kende Oudeschild zaterdag ook weer zijn vertrouwde 'bergklassement' bij de opgang tegenover Tatenhove. De bolletjes werd gewonnen door Richard Doggen.

Dave Huijsman behield door zijn overwinning de blauwe leiderstrui voor het Texelse dorpenklassement stevig om zijn schouders. Bij de recreanten A ging de blauwe trui opnieuw naar Rinus Wesselman. Pieter Aris van der Vis kreeg hem in de recreanten B om de schouders. Zij kunnen de trui zondag 10 september verdedigen in De Cocksdorp als daar de laatste dorpenronde van Texel wordt verreden. In Den Burg en De Waal zijn dit jaar geen dorpenrondes. Piet Bolier was zaterdag als speaker actief in Oudeschild om het geheel van commentaar te voorzien.