Tom Stroes:
Tom Stroes: "Als je hier iets echt wilt, dan kan dat, daar is de ruimte voor." Foto: Jeroen van Hattum

Blij met beslissing naar Texel te gaan

Ben je geboren en getogen op Texel?

Oorspronkelijk kom ik uit Hilversum, maar ik woon nu alweer ruim zeventien jaar op Texel. Ik kwam hier vroeger veel met vrienden. De Ronde om Texel, het Bluesfestival, de strandtent van "Ome Joop" en de Pilaar van "mooie Thijs" waren de plekken waar we te vinden waren. We verbleven vaak een weekend hier, sliepen met de hele groep bij een vriend. Zeventien jaar geleden nam ik de beslissing om alles in Hilversum achter te laten en naar Texel te verhuizen. Het was tijd voor een nieuw begin én om mijn eigen bedrijf te beginnen. Ik vond een huisje in De Waal. Ik zie me nog zitten, nadat ik de eerste nacht daar had geslapen en vanuit mijn tuintje over de weilanden tuurde. "Waar ben ik aan begonnen", ging het door me heen. Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik die beslissing genomen heb. Heb durven nemen.

Wat voor werk doe je op Texel?

Zeventien jaar geleden ben ik, als allround aannemer, hier op Texel begonnen met TomTex Bouw- en Timmerbedrijf. Wij inmiddels, want we zijn met een vaste ploeg. We zijn gespecialiseerd in verbouwingen, nieuwbouw en onderhoud. Vier jaar geleden ben ik daarnaast TomTex Glazenwassers- en schoonmaakbedrijf begonnen waarvan Marlon Zijm mede-eigenaar is geworden. We werken alleen op Texel en daar kan ik zeven dagen per week mee vullen, haha. Dat is wel bijzonder, dat als je hier iets echt wilt dat het kan, daar de ruimte voor is. Ik hoef ook niet zo nodig meer naar de overkant. Nou ja, af en toe een weekendje Amsterdam, of naar een leuk concert bijvoorbeeld. Daar kan ik echt van genieten. Volgende week gaan we naar Van Morrisson, die geeft een klein concert in het voormalige Paleis Soestdijk. Dat zijn dingen waar ik wel echt naar kan uitkijken.

We hebben hier alles en toch is het anders dan aan de overkant

Wat is je favoriete plek op Texel?

Ik werk veel, maar laatst besloot ik, na een afspraak 's ochtends even via de Horsmeertjes langs Den Hoorn naar het strand bij Paal 12 te rijden. We hebben daar een strandhuisje. Ik hoef denk ik niet toe te lichten wat het betekent als je daar bekenden gedag zegt, je slippers uit schopt, een kopje koffie zet en dan even relaxed met de voeten in het zand een krantje gaat lezen. Ik heb er een paar uurtjes even "gespijbeld". Een stukje gezwommen, mijn koffie in alle rust gedronken. En dat gewoon op een maandagochtend.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

De Horsmeertjes is een fantastische plek om even te zijn. Ik zou er eigenlijk vaker tijd voor moeten maken om daar een stukje te wandelen. Sinds kort doe ik overigens mee aan Walking BootCamp van Wilma Tijsseling. Op de zaterdagochtend ga je een uur stevig aan de slag in de bossen. Ik ben er net mee begonnen, maar het doet je Texel, en dan met name de natuur, weer op een andere manier beleven.

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Ik blijf wel iets hebben met De Waal, maar dat is waarschijnlijk omdat ik daar "begonnen" ben. Al snel leerde ik, na ongeveer twee maanden op Texel te zijn, mijn vrouw Angelique kennen en zijn we gaan samenwonen in Den Burg, waar we nu nog wonen. Deze twee dorpen staan dan ook wel bovenaan het lijstje. Al kan ik ook enorm genieten van de route door Den Hoorn richting Paal 12.

In welk café/restaurant kom je graag?

Waar ik al jaren kom is restaurant Freya in Den Burg. Freya was vroeger van Maarten en Marjan. Ik heb hen in het verleden geholpen met een verbouwing. Vaak maakte Maarten dan 's middags wat te eten voor ons, moesten we alvast even "voorproeven". Wat kan die man koken! Daar is er geen tweede van. Ik vind dat de huidige eigenaren van Freya het ook hartstikke goed doen en kom er daarom nog steeds graag. Daarnaast vind ik het paviljoen bij Paal 12 een prima tent. Goede sfeer, een heerlijke keuken en een prachtige omgeving.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Waar ik in het begin zo om moest lachen, toen ik net hier naartoe was verhuisd, was dat familie en vrienden altijd vroegen of ze nog iets mee moesten nemen als ze over kwamen. Wat ik fijn vind aan Texel is, dat het hier "gewoon" de wereld is, maar dan in het klein. We hebben hier alles en toch is het anders dan aan de overkant. Dat moeten we behouden, net zoals de natuur en de ruimte. Dat is ook iets waarvan ik denk dat we daar de komende jaren zorgvuldig mee om moeten gaan. Dat we ervoor moeten waken dat die natuur niet te gekunsteld wordt. Er komen heel veel mensen hier om juist van de natuur te genieten. Het zou zonde zijn als Texel een dagattractie wordt. We zijn een eiland dat meerdere facetten in zich heeft. Ik denk dan aan stukje behoud van kwaliteit en toch ook de rust. Zo zijn er gelukkig nog steeds plekken waar je amper iemand tegenkomt, ook al is het hoogseizoen. Het zou zonde zijn als we dat verliezen.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Wat ik wel prettig vind is de nuchterheid. Niet te veel poeha. Als je zin hebt om op je klompen naar een receptie te gaan, dan doe je dat, haha. Niet dat ik klompen draag, maar je wordt er hier niet op afgerekend. Het motto is hier meer van, doe maar gewoon dan doe je gek genoeg, en daar hou ik wel van.

Goede herinneringen aan Texel?

Dat moment in De Waal met "waar ben ik aan begonnen" zal me altijd bijblijven. Wandelen langs de Horsmeertjes, het ontmoeten van mijn vrouw twee maanden nadat ik hier aan kwam en natuurlijk Paal 12, Iedere dag is een goede herinnering!

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik denk hetzelfde. Soms roep ik in alle hectiek wel eens " ik stop met de bouw en ga pannenkoeken bakken!" Simpel denk ik dan, restaurantje, beetje pannenkoeken bakken, keuze uit stroop en jam, niet te moeilijk... Nee, zonder gekheid. Ik ben blij met de dingen zoals ze zijn. Het zou mooi zijn als ik dat over vijf jaar nog steeds ben, maar daar ga ik wel vanuit.

Wie zou je graag in een volgende "Eiland Van…" willen zien?

Agnes Capitain. Ze is recent met haar gezin op het eiland komen wonen in Oudeschild en is een van de nieuwe huisartsen in de praktijk in De Zandkoog.

Andrea van Herk