Het nieuwe zwembad van De Krim.
Het nieuwe zwembad van De Krim. Foto: Gerard Timmerman

Scholen zien af van testzwemmen

Een superaanbod', aldus schooldirecteur Monique van Gaalen namens de Texelse basisscholen, maar wel een met logistiek en organisatorisch een paar haken en ogen.

Vakantiepark De Krim had - met het oog op de naderende opening van het nieuwe zwembad - alle scholen op Texel het aanbod gedaan om komende woensdag 5 juli het bad als eerste te komen testen. Dat zou dan één dag voor de officiële opening van het nieuwe bad zijn.

Een prachtig aanbod, aldus de scholen, maar wel een waar ze toch vanaf hebben moeten zien. Dat zat hem volgens Van Gaalen onder meer in het tijdstip en de vraag bij wie de verantwoordelijkheden liggen. Het zwemmen was ingedeeld in de ochtend en de middag, maar dat ging niet gelijk op met de vrije woensdagmiddag. "In de middag zou het zwemmen dan meer een verantwoordelijkheid van de ouders zijn en niet van school. Onder schooltijd zou het echter ook lastig zijn, omdat die uren dan ten koste gaan van het aantal uur dat je moet lesgeven."

Volgens de scholen zou dat niet stroken met de werkdruk waarvoor afgelopen dinsdag nog landelijk een staking is geweest om de werkdruk op de basisscholen omlaag te krijgen. Meespelend in het bedanken voor het aanbod is volgens de scholen ook de uitspraak van de rechtbank in de zaak van het Syrisch meisje dat een paar jaar geleden tijdens het schoolzwemmen verdronk. Drie badmeesters werden veroordeeld, de leerkrachten werden vrijgesproken. Die zaak heeft de nodige impact op het basisonderwijs gehad en de vraag opgeroepen tot hoe ver de verantwoordelijkheden reiken. "Er zitten op school ook kinderen die nog geen zwemdiploma hebben."

Volgens de scholen zijn dat een aantal afwegingen om toch nee tegen het aanbod te moeten zeggen. "Maar het is wel prachtig dat De Krim aan de scholen gedacht heeft." Volgens directeur Iwan Groothuis is het jammer dat de scholen zich hebben afgemeld voor het zwemmen. De Krim is nu aan het bekijken of het bad volgende week woensdag van 10:00 tor 21:00 uur algemeen voor Texelaars kan worden opengesteld. Daarover volgt in de loop van volgende week meer informatie. Het bad is vanaf donderdagmiddag 6 juli alleen geopend voor gasten van De Krim.

Het nieuwe zwembad wordt volgende week donderdagochtend officieel geopend. Het bad heeft een binnen- en buitenzwembad met diverse spectaculaire attracties. Er zijn een wildwaterbaan en drie glijbanen: de Waterdriver (familieglijbaan), de Dazzler (buisglijbaan met lichteffecten) en de Corne (glijbaan met centrifugerend effect). Ook komt er een glijbaan met multimedia-effecten waarmee onder meer de snelste tijden worden bijgehouden. Onderdeel van het bad is eveneens een interactieve waterspeeltuin die in Texelse stijl is gemaakt. Op de verdieping, bovenop de kleedruimtes, komt een fitnesscentrum van 300 vierkante meter en andere voorzieningen. De glijbanen zijn inmiddels getest door de provincie (verantwoordelijk voor zwembaden) en worden naar verwachting begin volgende week goedgekeurd. Er is een jaar aan het nieuwe bad gewerkt. Hoofdaannemer was aannemingsbedrijf A. Tuin uit Den Helder. Ook werkten diverse Texelse bedrijven aan het zwembad mee. Het ontwerp was in handen van Hooper Architects uit Oosterhout in samenwerking met adviesbureau Becks uit Den Bosch.