Michiel de Ruyter 'ontvoerd' naar Texel

Niemand die er wat van merkte en dat was ook de bedoeling. Geruisloos en in alle stilte 'ontvoerden' mariniers van de Joost Dourleinkazerne afgelopen weekend een levensgroot houten standbeeld van Michiel de Ruyter tijdens de Marinedagen in Den Helder.

Het honderd kilo zware beeld van de Bataviawerf in Lelystad werd in de nacht van zaterdag op zondag van zijn plek gehaald en vervolgens met een landingsvaartuig naar de Mok gebracht. Het gebeurde zo geruisloos dat het voorval ongemerkt bleef, totdat de Koninklijke Marine dinsdag ruchtbaarheid aan de zaak gaf omdat het beeld wel erg lang weg bleef.

Het vermoeden bestond al dat één van de krijgsmachtsonderdelen een stunt had uitgehaald. Gebruikelijk is dat dan al vrij snel bekend wordt waar een ontvoerd object is gebleven, maar dat was er bij het Korps Mariniers bij ingeschoten, waardoor er onduidelijkheid was gerezen waar het beeld was gebleven.

Majoor John Bleeker van de Mok laat desgevraagd weten dat het beeld op de kazerne staat. Het werd meegenomen uit Den Helder met het oog op een commando-overdracht die in juli plaatsvindt op de Mok. Michiel de Ruyter was in 1665 één van de oprichters van het Korps Mariniers, dus het was ook niet toevallig dat zijn beeld werd meegenomen.

Volgens majoor Bleeker is er contact geweest met de Bataviawerf over het beeld. Er wordt goed voor gezorgd totdat het te zijner tijd terug gaat naar Lelystad. Dat wordt bevestigd door een woordvoerder van de Bataviawerf. De woordvoerder laat weten dat ze er in Lelystad alle vertrouwen in hebben dat het beeld goed en wel terugkeert. Het houten beeld van De Ruyter was in Den Helder om de Bataviawerf te promoten. Medewerkers van de werf namen, nadat ze de verdwijning ontdekt hadden, meteen contact op met de marine. Bij hen was er ook al snel het vermoeden dat er een stunt was uitgehaald. Die zijn niet ongebruikelijk binnen Defensie. Het gebeurt vaker dat manschappen bij elkaar het liefst in alle stilte 'trofeeën' proberen mee te nemen.