Joke Geertsema, Henk de Ruyter, Judo Vriens, Elly Rutten en Robbin Nieuwenhuis.
Joke Geertsema, Henk de Ruyter, Judo Vriens, Elly Rutten en Robbin Nieuwenhuis.

Biljarten in open lucht

Judo Vriens, Robbin Nieuwenhuis en Elly Rutten hebben afgelopen weekend het vijfde Texels Open Lucht Biljarttoernooi bij Klif 23 in Den Hoorn gewonnen. De Carry Welborenbokaal, die voor het eerst werd uitgereikt, ging naar Henk de Ruyter.

Vriens werd kampioen in het libre, Nieuwenhuis bij het bandstoten en Rutten in de competitie voor de dames. De wedstrijden werden gespeeld op drie professionele biljarttafels die buiten naast Klif 23 stonden. Er was voor de zekerheid een tent over de tafels gezet, omdat er regen was voorspeld.

Aan het bandstoten, dat zaterdag werd gespeeld, deden twintig deelnemers mee. Bob Oudmayer, Klaas de Leeuw, Robbin Nieuwenhuis en Adrie Barhorst streden vervolgens als beste vier om de finaleplaatsen, waarna Nieuwenhuis en Oudmayer tegenover elkaar stonden. De eerste won met 25-15.

Ries Balk, de kampioen van 2016, bleef steken in de voorrondes. Hij moest nog twee punten maken om bij de finalisten te horen, maar had een verkeerde bal en vervolgens maakte zijn tegenstander hem met vijf punten in.

Het libre, dat zondag werd gespeeld, kende 25 deelnemers. Lammert Bruining (winnaar van vorig jaar), Robbin Nieuwenhuis, Jan Commandeur, Eduard Keijzer, Adrie Rentenaar en Judo Vriens bleven als laatsten over. De finale ging uiteindelijk tussen Vriens en Nieuwenhuis. Vriens won door de partij in veertien beurten met twintig caramboles uit te maken. Nieuwenhuis had er op dat moment dertien gemaakt.

Aan de damesklasse deden negen dames mee. De finale ging daar tussen Joke Geertsema en Elly Rutten, van wie de laatste de overwinning pakte.

Vrijdagavond werd voor het eerst gespeeld om de Carry Welborenbokaal, een eerbetoon aan de vorig jaar overleden Carry Welboren die aan de basis van het biljarten voor vrouwen in Den Hoorn stond. De wisselbokaal is een initiatief van Klif 23.

Willem Goënga, clubkampioen van Krijt op Tijd, Jannie den Hartog (clubkampioen van de dames in Den Hoorn) en Henk de Ruyter, clubkampioen van de al wat oudere biljarters in Den Hoorn, namen het tegen elkaar op. De bokaal ging naar Henk de Ruyter, bedoeling is dat hij hem volgend jaar verdedigt tijdens de zesde editie van het biljarten in de open lucht. Volgens de organisatie was het een geslaagd toernooi.