Ed Vorst en Ronald Kramer in de nieuwe jurywagen van Wielersport Texel.
Ed Vorst en Ronald Kramer in de nieuwe jurywagen van Wielersport Texel. Foto: Jeroen van Hattum

"Hij is precies geworden, zoals we hem graag wilden hebben"

Laten we eens gaan werken aan een eigen jurywagen en laten we die eens meteen goed en efficiënt inrichten.

Woorden die een paar maanden geleden klonken bij Wielersport Texel en in daden zijn omgezet. De vereniging beschikt sinds kort over een nieuwe, eigen jurywagen als vervanger van een caravan waar eerst mee werd gewerkt. De nieuwe wagen stond zondag tijdens de clubdag van de wielersport opgesteld bij de wielerbaan in Den Burg waar hij meteen dienst deed om rondetijden te registreren en uitslagen te verwerken.

De vier meter lange en twee meter brede wagen werd de afgelopen maanden gerealiseerd en ingericht onder leiding van Ed Vorst uit Oudeschild. De wagen werd casco besteld bij Vollebregt en arriveerde in februari op het eiland waarna hij bij Casper de Graaf in Oudeschild werd ingericht. Joost Overmaat uit Oosterend en de familie Van Sambeek uit Oudeschild hielpen daarbij mee. Internet Diensten Texel hielp de vereniging aan een elektronisch rondebord.

De jurywagen is zo ingericht dat er binnen drie mensen naast elkaar aan een tafel kunnen zitten om te jureren, registreren en om te roepen. Vorst: "We hebben aan drie kanten raamopeningen gemaakt, zodat we aan alle kanten uitzicht naar buiten hebben. Dat is wel zo praktisch." Bij de ramen hangen plastic schermen voor het geval het buiten regent en waait, dan blijft het binnen droog. De wagen bevat ook veel ruimte waar materialen van de wielervereniging opgeborgen kunnen worden. "Dat hebben we zo ingericht dat je die materialen van makkelijk buitenaf uit de wagen kunt pakken."

De jurywagen is bedoeld voor reguliere wedstrijden van Wielersport Texel, tijdritten en de dorpenrondes. Daarvoor werd afgelopen jaren gebruik gemaakt van een aanhangers van een vrachtwagen, maar daar moest de apparatuur telkens worden opgebouwd en afgebroken. Er werd circa €12.500,- in de wagen geïnvesteerd. Het grootste deel komt uit het budget van het vorig jaar opgeheven Wielercomité Texel dat de triatlon en het NK tijdrijden organiseerde. Het comité wilde dat de resterende gelden ten goede zouden komen aan de wielersport.

Vorst is tevreden over de wagen. "We hebben hem gebouwd op basis van jarenlange ervaring, dus hij is nu precies zoals we graag wilden hebben." Saillant detail: aan één de zijkanten is een opklapbaar plankje gebouwd waarop alle bekers kunnen staan. Ook iets wel zo praktisch aan de nieuwe jurywagen.