De voormalige TX 66 Anna Margaretha II keerde terug in Oudeschild.
De voormalige TX 66 Anna Margaretha II keerde terug in Oudeschild. Foto: Petra Graaf-Boom

Voormalige TX 66 terug in haven van Oudeschild

De voormalige TX 66 Anna Margaretha II is dinsdagavond na 17 jaar voor het eerst weer de haven van Oudeschild binnengevaren. De kotter was van 1985 tot 2000 in handen van Wim Boom uit Oudeschild. Vervolgens was het schip negen รก tien jaar op Urk, totdat de kotter werd gesaneerd en verder ging als plezierjacht. Het schip is momenteel als Kailani III in handen van de familie Merema uit Delfzijl.

De 44 meter lange kotter kwam begin 1985 in de vaart. Het was volgens artikelen in de Texelse Courant destijds het vlaggenschip van de Texelse kottervloot. Het schip is 8,6 meter breed, had een holte van 5,2 meter en kende geladen een diepgang van 4,9 meter. Het was destijds de eerste kotter waarvoor de CIV de gehele tuigage leverde.

Boom was afgelopen week aan boord van de Kailani III om te bekijken hoe de kotter er nu uitziet. "Dat was even slikken, het is toch een deel van je leven geweest." Aan de buitenkant ziet het schip er nog herkenbaar uit, binnen is het anders geworden met verblijven op de plek waar vroeger de vis werd opgeslagen. Volgens Boom is het schip, dat de komende weken in de haven blijft liggen, goed onderhouden.