Het huidige gemaal bij De Cocksdorp.
Het huidige gemaal bij De Cocksdorp. Foto: Jeroen van Hattum

Najaar start bouw nieuw gemaal

Combinatie Tessel start in september met de eerste werkzaamheden voor het nieuwe gemaal bij De Cocksdorp.

Dat komt aan de Stengweg in het verlengde van de Roggesloot, ongeveer zestig meter uit de buurt van het huidige gemaal. Dat kwam maandagavond naar voren op een informatieavond van Combinatie Tessel (Boskalis Nederland en KWS Infra) en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Het nieuwe gemaal kan 400 kubieke meter per water per minuut in zee pompen. Het huidige gemaal heeft een capaciteit van 300 kuub. Het vermogen wordt vergroot, zodat er voldoende water kan worden verwerkt wanneer het nat is in Eierland. Nu is er nog een noodverbinding met het gemaal Krassekeet voor het geval de capaciteit van het gemaal bij De Cocksdorp niet toereikend is.

Het uitstroomkanaal komt met een knik in de dijk te liggen, zodat het weggepompte water in het 'haventje van Sil' blijft uitkomen. Als dat niet zou gebeuren, zou het haventje op den duur dichtslibben. Het nieuwe gemaal krijgt een vispassage. De pompen worden volgens projectleider Bernard van Noordenburg van Combinatie Tessel visvriendelijk. "Daar kan straks een voetbal doorheen."

De informatie-avond stond in het teken van het nieuwe gemaal en de versterking van een stukje dijk bij het Kaapje in het noorden van de polder Eendracht. De plannen voor de wadsteiger, uitkijkpunt en brede trap met lift bij het 'haventje van Sil' kwamen niet aan de orde. Daar belegt de Stichting Waterrijke Perspectieven in De Cocksdorp later een aparte informatieavond over. Een datum van die avond is nog niet bekend.

Het nieuwe gemaal komt er hetzelfde uit te zien als het nieuwe gemaal bij de Prins Hendrikdijk en het gemaal dat bij De Schans wordt gebouwd. Dat wordt een gebouw met veel glas, zodat naar binnen gekeken kan worden. Het gebouw is naar verwachting in de loop van 2018 klaar. Het huidige gemaal komt, zodra het buiten werking is, in handen van de Stichting Waterrijke Perspectieven, zodat er een informatiepunt over water in kan komen. De aanbouw wordt gesloopt, het oorspronkelijke gebouw blijft staan.