Leerlingen  aan het werk op een van de leerpleinen van de OSG.
Leerlingen aan het werk op een van de leerpleinen van de OSG. Foto: Jeroen van Hattum

Veranderingen op OSG in manier van leren

Meer ruimte om leerlingen te coachen, een nieuwe indeling van de tijd voor klassikaal les en zelfstudie en alle leerlingen een papieren agenda waarin per dag de leerdoelen kunnen worden bijgehouden.

Een aantal veranderingen die de OSG volgend schooljaar doorvoert op het gebied van het gepersonaliseerd leren. Dat is het systeem dat afgelopen schooljaar op de gehele school werd ingevoerd. Leerlingen leren zelf keuzes en eigen planningen te maken. Het sluit aan bij de manier van werken die al een paar jaar op de basisscholen wordt toegepast. Ouders werden vorige week tijdens een ouderavond bijgepraat over de ontwikkelingen.

De opvallendste is de nieuwe indeling van de dag. Komend schooljaar krijgen de leerlingen vijf keer per dag een half uur instructie. De rest van de tijd wordt ingedeeld voor zelfstudie, zodat de leerlingen kunnen verwerken wat ze hebben geleerd. Tijdens deze zelfstudie (Hogeberguren genaamd) lopen de leraren rond als coaches om leerlingen te begeleiden als ze vragen hebben. Er zijn op die momenten geen lessen. Leraren kunnen leerlingen volgens rector Marcella Engbrenghof wel even bij elkaar roepen voor extra instructie als ze het gevoel hebben dat leerstof onvoldoende is aangekomen.

De zelfstudie vindt over het algemeen plaats op de vijf leerpleinen op school. Afgelopen schooljaar konden leerlingen overal dwars door elkaar zitten, maar komend schooljaar worden de pleinen specifiek per afdeling ingedeeld. Het idee was dat leerlingen uit hogere en lagere klassen elkaar zouden gaan helpen met de studie, maar dat kwam volgens Engbrenghof nog niet uit de verf.

De coachingsgroepen die vorig jaar ontstonden, worden komend schooljaar ook meer op gelijke leeftijd ingericht. Komend schooljaar wordt dagelijks van 8:30 tot 9:00 uur ruimte ingeroosterd voor docenten om individuele gesprekken te voeren met leerlingen in hun coachingsgroep. Dat schoot er afgelopen schooljaar nog wel eens bij in, wat ook geregeld onder ouders te horen was. Daarnaast zijn er start- tussen- en eindgesprekken aan het begin, het midden en het eind van het schooljaar waarbij de coachende docent samen met leerling en ouders bekijkt welke doelen de leerlingen voor zichzelf stelt en wat daarvan terecht komt. Om meer overzicht te hebben over de eigen leerdoelen, gaan de leerlingen volgend schooljaar allemaal weer met een papieren agenda werken waarin de doelen op papier worden opgeschreven. Mobiele telefoons worden aan het begin van de dag opgeborgen. "Leerlingen waren anders met hele andere dingen bezig dan school." In de eerste en de tweede klas gaan de leerlingen komend schooljaar via een portal werken. Via de computer wordt bijgehouden in hoeverre ze de lesstof beheersen.

Het eerste volle jaar gepersonaliseerd leren kampte met veel zieke docenten. Daarnaast waren er volgens Engbrenghof invalkrachten die niet voldeden. "Het is sowieso al lastig om invalkrachten te vinden, daar heb ik wel eens slapeloze nachten van gehad", aldus Engbrenghof. "Bovendien moet je invalkrachten goede huisvesting kunnen bieden. We hebben niet het geld om ze in een hotel onder te brengen." De OSG liet tijdens de ouderavond weten komend schooljaar meer avonden voor ouders te gaan beleggen om ze vaker op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in het gepersonaliseerd leren.