Winkelhart pleit voor ondernemersfonds

Ruim een jaar geleden ging de gemeenteraad akkoord met de Retailvisie Texel - Voorzieningenstructuur 2025, de toekomstvisie op de voorzieningenstructuur van Texel. Maar een jaar later blijkt er weinig schot te zitten in uitvoering van de actiepunten.

Een aantrekkelijk winkelbestand en voldoende activiteiten om Den Burg aantrekkelijk te houden voor Texelaars en toerist, liefst toekomstbestendig. Met dat doel voor ogen vraagt Winkelhart Den Burg de gemeente nu een ondernemersfonds in te stellen.

Winkelhart Den Burg, samen met het Texels Ondernemers Platform vertegenwoordiger van de detailhandel, horeca en dienstverlening in De Burg en organisator van toeristische markten, verwijst naar de Retailvisie die de raad in mei 2016 heeft aangenomen. Daarin staat onder meer het instellen van een centrummanagement met samenwerking van ondernemers in detailhandel en horeca. "De gehele visie noemt bijna op elke pagina de rol die de gemeente kan spelen als faciliterend, aansturend, stimulerend en waarbij de uitvoering in handen is van de ondernemers." Verwezen wordt naar de uitvoeringsagenda voor 2016 en 2017. In totaal zestien actiepunten, van een eenduidig marketingplan voor Texel tot verbetering van de kwaliteit en diversiteit in de horeca. " Volgens ons is geen van deze actiepunten tot nu toe gerealiseerd", schrijft Winkelhart in een brief aan de raad. De ondernemers hebben de koppen bij elkaar gestoken en pleiten voor actie. "Wij willen kwaliteitsverbetering op de huidige activiteiten maken en uitvoering geven aan genoemde verbeteringen in de Retailvisie en de voorzieningenstructuur."

Winkelhart denkt voor realisatie op jaarbasis aan een fonds van €90.000,- tot €120.000,- om de belangrijkste doelen te halen. Voor 1 april 2018 vragen ze een voorschot van €50.000,-. Winkelhart is bereid om met het college een convenant af te sluiten, op basis waarvan b en w de uitvoering kan controleren. De raad buigt zich op dinsdagavond 4 juli over het verzoek.