Provincie geeft opdracht tot

onderzoek sanering vuilstort

De provincie Noord-Holland heeft onderzoeksbureau Antea opdracht gegeven voor een onderzoek naar de sanering van de oude vuilstort aan het Molwerk.

Dat melden b en w naar aanleiding van vragen van GroenLinks. Over de vuilstort zijn inmiddels heel wat rapporten geschreven. Recent onderzoek van het slootwater door de Gezondheidsdienst voor Dieren had als uitkomst: zeer hard water met teveel ammonium (106 milligram per liter, waar 1,5 milligram volgens de Kaderrichtlijn water de norm is), licht verhoogd ijzer, licht verhoogd mangaan, teveel natrium, verhoogde chloride, teveel sulfaat en bacteriologisch verontreinigd.

Het college meldt dat de waterkwaliteit tussen 1971 en 1982 is verslechterd. Dit sluit aan op de conclusies uit het rapport van Arcadis uit 2016. Deze conclusie heeft er mede toe geleid dat de provincie Noord-Holland opdracht heeft gegeven voor nader onderzoek. Bureau Antea is gespecialiseerd in bodemonderzoek. Zodra de resultaten hiervan bekend zijn, wordt ook de raad hierover geïnformeerd.

Het vraagstuk over vervuiling van het slootwater rond de oude vuilstort sleept al jaren. In de schaduw van deze kwestie rijst de vraag in hoeverre de voorloper van de vuilstort bij 't Horntje, de stort aan de Veenselangweg, vervuiling veroorzaakt. Tot de opening van de stort bij 't Horntje was de "Rooie Zee", zoals deze in de volksmond werd genoemd, verzamelpunt van afval. Een vraag hierover bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater, leverde gisteren nog geen duidelijkheid op.