Afbeelding
Foto: KNRM Texel

Beursplein op pad om gehavende jeugdcatamaran CKZ te redden

De KNRM is zaterdag de Cocksdorper Kust Zeilvereniging (CKZ) te hulp geschoten, nadat een catamaran van de jeugdzeilers in de problemen was gekomen.

De voorbeam van de catamaran was door een duik in het water gebroken. De jeugdige zeilers werden door de eigen rescue boot van de CKZ naar de wal gebracht, maar lukte de vereniging niet de catamaran zelf met de rescue boot naar de wal te slepen. De Beursplein 5 werd gelanceerd en die zette koers naar het Foksdiep om de achtergelaten catamaran op te halen. Het vaartuig lag echter ver uit de vaargeul op een grote droogvallende zandplaat waar de reddingboot door een te lage waterstand niet bij kon komen.

"In overleg met het Kustwachtcentrum en de CKZ ging de Beursplein op de voorvloed om 16:30 uur wederom te water en samen met de rescue boot naar de onklare catamaran. Eenmaal in het Foksdiep zagen we de catamaran door de zuidwestenwind achter de bank liggen. Hierop besloten we naar het Gasboeiengat te varen, waar de catamaran net buiten de vaargeul werd aangetroffen."

Twee opstappers van de KNRM en drie leden van de kustzeilvereniging liepen in het ondiepe water naar de catamaran. De boot werd vaarklaar gemaakt en de mast ging aan boord van de Beursplein. Daarna werd de gehavende catamaran voorzichtig met vier knopen naar de zeilvereniging bij paal 33 gesleept. "Dat gebeurde vlak langs de ondieptes om uit de sterke tegenstroom te blijven." KNRM en CKZ werkten goed met elkaar samen.