Het Groot Mannenkoor Noord-Nederland onder leiding dirigent Martin Mans.
Het Groot Mannenkoor Noord-Nederland onder leiding dirigent Martin Mans. Foto: Gerard Timmerman

Daverend zangconcert

Een overweldigend concert zaterdag in de Burght door het Groot Mannenkoor Noord-Nederland. Met Texelse accent en een eerbetoon aan het eerder dit jaar overleden koorlid Rob Manse, waarbij menig traan vloeide.

Waar het Texels Mannenkoor onder leiding van oud-dirigent Piet de Reuver meer ingetogen zong, trok dit 72 man sterke mannenkoor samengesteld uit koorzangers uit het noorden van het land onder leiding van dirigent Martin Mans de registers vol open. Met als resultaat een overweldigende klank die in de fraaie akoestiek van de Burght uitstekend tot zijn recht kwam. Zo'n driehonderd liefhebbers waren gekomen voor dit bijzondere concert, volgens vaste luisteraars wel het mooiste uit een serie van drie optredens die dit koor op projectbasis op diverse locaties heeft gegeven. De begeleiding op het kerkorgel door Martin Zonnenberg maakte dit concert extra bijzonder, hij gaf op orgel zelfs nog een improvisatie ten beste. Het koor maakte indruk met een gevarieerd repertoire, met christelijk liederen, maar bijvoorbeeld ook de samenzang "Eens als de bazuinen klinken" en het bekende "Edelweiss".

Duidelijk hoorbaar was de invloed van dirigent Martin Mans. Door de koorleden op bepaalde momenten voluit te laten zingen en het volume op te schroeven, laat hij bepaalde zinnen meer tot uitdrukking komen.

De Texelse inbreng werd geleverd door Ben, Jan en Hans Daalder, Peter Hopman, Gerrit Terwindt, Cor Watjé, Maarten en Johan Drijver en Jan Visser. Begeleid op gitaar door Gerrit Terwindt zongen de Texelaars het Tessels volkslied "Boven Holland in de Noordzee". Ontroerend was eerbetoon dat dirigent Martin Mans bracht aan de overleden zanger en solist Rob Manse. Met herinneringen die hij ophaalde over deze Texelaar aan wie hij zulke goede herinneringen had en de bos bloemen die hij aan weduwe Ria Manse aanbood, raakte hij een gevoelige snaar. Een moment waarbij in het publiek en bij het koor menig traantje werd weggepinkt. "We missen Rob allemaal", memoreerde een koorlid na afloop.

Het Groot Mannenkoor zingt op projectbasis. Nu deze drie concerten zijn afgerond, wordt de blik weer vooruit gericht. In oktober gaat een nieuw project van start. Martin Mans hoopt dan een koor van honderd man op de been te krijgen. Op het programma staat een nieuwe serie concerten. En tevens een trip naar Parijs, waar Mans en organist Martin Zonnenberg een concert geven het grootste orgel.