Er was veel animo voor de Markt van de Smaakbelevenis.
Er was veel animo voor de Markt van de Smaakbelevenis. Foto: Jeroen van Hattum

Drukke smaakmarkt

Frans Prins en Yerko Hankmann weten het leuk te brengen. Zelf je eigen bier brouwen is natuurlijk helemaal het einde en ook goed voor de onderlinge samenwerking.

Bij Frans en Yerko zit dat wel goed tijdens de Markt van de Smaakbelevenis die zondag op het terrein van de Bonte Belevenis bij Den Hoorn werd gehouden. Enthousiast vertellend staan de twee bij een grote ketel wort die op het vuur staat. Een papier waarop beschreven is welke temperaturen wanneer moeten worden aangehouden om de wort tot zijn recht te laten komen, is bij de hand.

In totaal zes mensen, allemaal cursisten van John Gommans van de Bonte Belevenis, staan bij elkaar om bezoekers van de smaakmarkt kennis te laten maken met zelf gebrouwen bier. Drie ketels met 'stout', 'porter' en 'trippel' zijn er in de maak. Prins: "Je volgt een cursus van een of meerdere dagen en daarna ben je nog een paar maanden bezig met je bier. Dat is echt geweldig om met elkaar te leren samenwerken."

Dat het druk is, is onder meer te merken bij Henk van Wijk die samen met Erna Dam, Bert Liefting en Melle van Wijk broodjes ganzenburger verkoopt. Henk heeft vanachter zijn bakplaat amper tijd voor een praatje, er moet door gebakken worden om de rij belangstellenden bij de kraam niet al te groot te laten worden. Een paar kramen verderop laat Aad van Heerwaarden intussen zien hoe een lam uitgebeend wordt. Ook hier de nodige mensen die toekijken hoe Van Heerwaarden het vlees verwerkt.

Dat was ook een van de doelstellingen van de Markt van de Smaakbelevenis. Kennismaken met lokaal voedsel, zien waar voedsel vandaan komt, hoe het wordt verwerkt en kennismaken met smaken. De markt was opgezet door Slow Food Texel, de beweging die zich inzet voor voedsel waarvan de productie en verwerking weinig of geen schade aan de omgeving veroorzaken en waarvoor een eerlijke prijs wordt betaald.

Er werden verder schapen geschoren, mensen konden de brouwerij bekijken en Benno Bakker liep traditiegetrouw rond met microfoon om als speaker deelnemers aan het woord te laten komen.

Afbeelding