Marijn Lindhout (midden) geeft uitleg over zijn tuin.
Marijn Lindhout (midden) geeft uitleg over zijn tuin. Foto: Jeroen van Hattum

Voedsel uit eigen eetbare tuin

Een eetbare tuin. Dat is kort gezegd het principe van Permacultuur. Bij Marijn Lindhout en Ingrid Walpoott was zaterdag tijdens de open tuinendag te zien wat het in de praktijk inhoudt.

Zij hebben hun tuin aan de Oosterenderweg zo ingericht dat bloemen, fruit en groenten naast elkaar staan. De grond wordt efficiƫnt benut. "We hebben bijvoorbeeld pompoenen waarvan de bladeren de grond goed bedekt houden", vertelt Lindhout. "Daarnaast zetten we mais en dat doen we zo dat snijbonen de kans krijgen om tegen de stengels van de mais te groeien." De bezoekers van de open tuinendag keken met bewondering naar de tuin en hadden er ook de nodige vragen over. Lindhout liet weten ongeveer een paar maanden per jaar voedsel uit de tuin te hebben. Het idee van Permacultuur is onder meer om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van voedsel.

In totaal zes particuliere tuinen waren zaterdag te bezoeken. Het was druk. De organiserende tuinclub Spriet telde liefst vierhonderd bezoekers en dat was een recordaantal. Veel van hen gingen op de fiets de tuinen langs.

Tot de verbeelding sprekend was ook de tuin van Roger Schukking en Hanneke Kamstra aan de Middellandseweg. Het was voor veel mensen een verrassing om te zien wat zij voor een tuin hebben gerealiseerd. Door de drukte was de taart voor de bezoekers eerder op dan ingeschat, maar dat euvel werd met een Zelfpluktuin als buurman vrij snel opgelost.