IJsbrand Kikkert:
IJsbrand Kikkert: "Paal 12 is een plek waar ik heel ontspannen ben. Er is geen telefonisch bereik en geen internet." Foto: Jeroen van Hattum

Kinderen op Texel laten opgroeien

Wat is je favoriete plek op Texel?

We hebben een strandhuisje op Paal 12 en dat is een plek waar ik heel ontspannen ben. Er is geen telefonisch bereik en geen internet. Hierdoor is er geen werk of andere afspraken. Ook in de Geul en in de paden op de Hogeberg kom ik graag. En sowieso ons fijne huis op het Schilderend.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Ik ben geboren op De Kroontjes, de boerderij van mijn ouders. Hier heb ik een vrije jeugd gehad met vooral veel buiten klooien. Ik heb na de middelbare school twee jaar in Rotterdam gezeten op de schippers/baggeropleiding. En op mijn negentiende ben ik naar Amsterdam verhuisd. Daar heb ik mijn opleiding voor installatietechniek gedaan. Eerst heb ik een periode bij een baas gewerkt, op een gegeven moment ben ik voor mezelf begonnen. We hebben 13 jaar met heel veel plezier in Amsterdam gewoond. En nadat onze benedenwoning op de Albert Cuypstraat echt te klein werd met twee dochters, zijn we gaan kijken waar we zouden gaan wonen. Haarlem maar ook IJburg in Amsterdam hebben we serieus bekeken. En op een gegeven moment kwam toch Texel weer steeds vaker in beeld. Vrienden verhuisden weer terug. En de kinderen laten opgroeien op Texel sprak en spreekt ons erg aan. Ik was snel om, maar Neis heeft nog lang getwijfeld.

Goed voortgezet onderwijs moet mogelijk blijven

Wat voor werk doe je op Texel?

Nadat we uit Amsterdam kwamen waar ik mijn eigen installatiebedrijf had, heb ik dit op Texel voortgezet. In eerste instantie moest ik nog regelmatig aan de overkant werken. Op Texel moet je het echt hebben van mond-tot-mond-reclame en dat duurt even voordat je een eigen klantenkring hebt opgebouwd. Tom Stroes gaf mij meteen een kans om diverse installatiewerkzaamheden uit te voeren op het eiland. En nog steeds werken we regelmatig samen met een leuke club. Mijn werkzaamheden zijn heel afwisselend. Hierdoor kom ik overal en dat maakt mijn werk erg leuk.

Wat doe je naast je werk zoal?

Ik probeer naast mijn werk in de weekenden vooral veel met mijn gezin te doen. Naar ons strandhuisje bijvoorbeeld, met vrienden lekker eten of een biertje drinken. Maar ik ga ook regelmatig naar de sportschool. Sinds ik ben gestopt met roken ben ik een stuk zwaarder geworden en dat probeer ik eraf te sporten. Er moet ook altijd wel wat gebeuren in en om het huis. Ik verveel me in ieder geval nooit.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik denk dat wij nuchter zijn. Niet veel bla bla. Soms ook wel wat kortzichtig, juist als het over landelijke issues gaat. Waar je op Texel weinig mee te maken hebt en dus ook geen 'last' van hebt. Dan schrik ik soms van de reacties op internet bijvoorbeeld…. En misschien een beetje de kat uit de boom kijkend, soms duurt het even voordat ze/we overtuigd zijn dat het ook anders kan. Maar over het algemeen vooral als prettig en vrij.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Je hebt op Texel natuurlijk zoveel mooie plekken en mooie natuur. Ik houd erg van de kust maar ook in de duinen en in het bos zijn eigenlijk alle seizoenen mooi. Je hebt op Texel alles. En er is genoeg. Tijdens een wandeling bijvoorbeeld bij de Hors kom ik vaak niemand tegen.

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Ik kom in veel dorpen vanwege mijn werkzaamheden. En ieder dorp heeft zijn eigen karakter. Mijn geboortedorp Den Hoorn vind ik wel heel leuk. De mooie omgeving rondom dit dorp is geweldig. Het Hoge Achterom, het paadje bij de camping en de leuke buurtsupermarkt. Wij wonen in Den Burg op een heerlijke plek, waar onze achtertuin de Hogeberg is. Dus ook Den Burg is fijn wonen.

In welk café/restaurant kom je graag?

Vroeger de Pilaar en de Balcken. Nu af en toe de Balcken en het terras bij de Kastanjeboom. Bij Kaap Noord kun je ook leuk zitten en uitkijken op Vlieland en ondertussen lekker eten.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

Ik denk dat Texel zijn kleinschaligheid moet proberen te behouden. Niet alles groter en meer, zoals het in veel andere plaatsen is. Geen eenheidsworst maar onze eigen Texelse identiteit. Met ruimte voor iedereen maar met respect voor de omgeving. Dat er goed voortgezet onderwijs mogelijk blijft op het eiland. Als er straks eventueel niet meer op alle niveaus kan worden lesgegeven of niet goed kan worden les gegeven, moeten we ons realiseren dat mensen met opgroeiende kinderen ook minder graag hier wonen.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Samen met twee anderen ben ik een biomassa productiebedrijfje begonnen. Een leuk en vooral tijdrovend initiatief waarin we hebben gemerkt dat duurzaamheid ook je nek uitsteken is, naar mijn mening wordt er veel over gesproken maar loopt het vast bij de werkelijke uitvoering hiervan. Zodat het moeilijk is om zoiets levensvatbaar te krijgen. Niet te bang zijn om dingen te proberen, maar juist als eiland innovatief zijn. Niet alleen voor de buitenwereld innovatief zijn, maar dit ook stimuleren en uitvoeren.

Goede herinnering aan Texel?

Sowieso mijn jeugd rondom de boerderij en in Den Hoorn. Altijd buiten en spelen op de oude vuilnisbelt. Zwemmen bij de camping in Den Hoorn. Het schaatsen op het Vlak, hulzen zoeken op de Mok. Het jutten voor de meierblis. De leuke avonden in de Pilaar en de Balcken met vrienden..

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Soms heb ik het idee dat ik nog garnalenvisser wil worden of eigenaar van een goede broodjeszaak. Waarschijnlijk werk ik over vijf jaar nog steeds met plezier op de bouw. En hebben we ons huis zo gemaakt als we willen, met de nodige verbouwingen. En zijn onze kinderen zo goed als klaar op de OSG, dan begint er een nieuwe fase in ons leven. Al klinkt dit nog heel ver weg allemaal.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Tom Stroes, hij is een van de eersten geweest die mij de mogelijkheid heeft gegeven om mijn werkzaamheden op het eiland uit te voeren. Daarnaast zien we elkaar in de zomer regelmatig op paal 12 bij het strandhuisje. Hij is enkele jaren geleden hier komen wonen en heeft zelf een goed lopend bedrijf opgezet.