Aan boord van de Veerman van Kampen.
Aan boord van de Veerman van Kampen. Foto: Jeroen van Hattum

Texelaars met zorg genieten van Tallships op Rede van Texel

"Wat zorgen jullie toch goed voor ons", zegt een van de opvarenden van de Veerman van Kampen tegen een leerling van de OSG als ze hem broodjes en wat te drinken brengt.

Tweehonderd Texelaars in veelal kwetsbare posities maakten donderdagochtend met de salonboten Veerman van Kampen en de Gaasterland een tocht van bijna drie uur langs de grote zeilschepen die in het kader van Sail op de Rede van Texel voor anker waren gegaan.

Het werd een indrukwekkende vaartocht waarbij de gasten en hun begeleiders genoten van de Tallships. Martin Warnaar en Simon Dros vertelden tijdens het varen over de zeilschepen die voor anker lagen. Leerlingen van de OSG hadden in de vroege ochtend een lunch klaargemaakt en ze zorgden er - samen met docenten - aan boord voor dat iedereen te eten en te drinken had. Het weer speelde ook een belangrijke rol: het was aangenaam warm en de boten waren weer terug in de haven van Oudeschild voordat het onweer losbarstte.

De vaartocht was geregeld door de Rotary en de Lions op Texel. Dat deden ze samen met Texels Welzijn dat de gasten regelde en de OSG. De vaartocht werd aangeboden aan mensen van de Gollards, het verpleeghuis, Vluchtelingenwerk Texel, de voedselbank, De Waerden, het Maartenhuis, Downtown, de Novalishoeve, het Bliedhuus, de Zonnebloem, Texelse Reede, Rode Kruis en Texels Welzijn.

De Gaasterland ging tijdens het varen even terug naar de haven in verband met een paar mensen die zeeziek waren geworden, maar voor de rest verliep de tocht zonder problemen. Op de Veerman van Kampen gingen diverse Texelaars in rolstoelen en scootmobielen of met rollators mee.

Samen één Texel, TESO, het Texelfonds en De Krim hadden op verzoek van de serviceclubs €1500,- en drie keer €500,- beschikbaar gesteld om de tocht en het eten en drinken mogelijk te maken. Samen één Texel bood ook iedereen een gebakje aan. De Lions en de Rotary stelden elk €1500,- beschikbaar en ook Sail Den Helder betaalde mee.

De organisatie van Sail benaderde ongeveer een jaar geleden de twee Texelse serviceclubs waarna een werkgroep met Rotarians en Lions Rozemarijn Veldhuis, Jan Dogger, Edzard van Abs, Andrew Albers, Jan Klok, Ton Gieles, Peter Teubel (OSG). Jan Frederici (Sail) en Jeroen van Hattum met de eerste voorbereidingen begon. Texels Welzijn zorgde ervoor dat de juiste doelgroepen werden bereikt.