Dros: verhaal heeft twee kanten

"Ik snap dat we op een mooi plekje zitten en dat alles wat we doen onder een vergrootglas ligt. Maar we hebben nooit zomaar iets gebouwd. We zijn afgegaan op het advies van de ambtenaren. Er hebben mensen bezwaar ingediend en dat mag. Het lijkt er een beetje op dat de gemeente daarop haar standpunt heeft veranderd", zo stelt Jacco Dros naar aanleiding van de ontwikkelingen in de zaak van de Yurt (vervolg pagina 1).

Net als Dros oordeelde de voorzieningenrechter dat de yurt als vergunningsvrij bouwwerk kan worden aangemerkt. De commissie bezwaarschriften bestrijdt dit dus en vult verder aan: "Daarnaast kan (in dit geval) maximaal 150 m² aan vergunningsvrije bouwwerken worden geplaatst. Met de bedrijfswoning en aanbouw is dit maximum al bereikt. De yurt is ook te hoog en heeft niet de juiste dakhelling om vergunningsvrij te kunnen zijn." Het college volgt het advies van de commissie bezwaarschriften en Dros en Glorie hebben nu weer zes weken om in beroep te gaan bij de rechtbank. De yurt moet binnen zes weken na de beslissing op bezwaar worden verwijderd. Belanghebbenden kunnen wel beroep indienen en opnieuw een voorlopige voorziening vragen.

In het verlengde van de daadwerkelijke zaak heeft het college een besluit genomen over vier reclameborden bij de toegang tot het perceel. Deze moeten weg op last onder dwangsom van €250 per dag met een maximum van €7.500,-. Dros stelde dat de borden geplaatst waren met het oog op de verkeersveiligheid. De commissie bezwaarschriften veegt dit van tafel. "De reclameborden zijn in strijd met de Landschapsverordening. De vereiste vergunning is niet gevraagd en legalisatie is niet aan de orde. Het argument van verkeersveiligheid kan daarin geen verandering brengen."Het college neemt dit standpunt over. "Wij doen graag een keer onze kant van het verhaal, maar daar blijkt weinig animo voor. Van de politieke partijen hebben we alleen bij D66 en de PvdA mogen aanschuiven. Wij lijken nu de boeman, maar een verhaal heeft twee kanten." In de krant van volgende week vrijdag aandacht voor het verhaal van Jacco Dros en Mariëlle Glorie.