TB vraagt pilot voor behoud weidevogel

Er zou op Texel een pilot moeten komen die duidelijk maakt welke bedreigingen er zijn voor de weidevogel op Texel. De pilot moet ook uitwijzen welke maatregelen er nodig zijn om de weidevogelbiotoop op het eiland in stand te houden.

Daarvoor pleitte Texels Belang dinsdag tijdens een commissievergadering om de achteruitgang van de weidevogel op Texel een halt toe te roepen. Het idee oogstte lof, maar riep ook kritische kanttekeningen op. Remko van de Belt (PvdA) vroeg zich af hoeveel onderzoeken er nog moeten komen, omdat er al veel onderzoek naar weidevogels is gedaan.

Hij haalde een hoofdredactioneel stuk uit het blad De Boerderij aan waarin gesteld wordt dat de landbouw met de toenemende precisie-landbouw de weidevogel niet gaat redden. Van de Belt stelde op basis van onderzoeken dat de weidevogel nog de meeste kans heeft in natuurreservaten, maar hij vroeg zich af of Texels Belang voor een verhoging van natuurreservaten op het eiland zal zijn als dat helpt om de weidevogelstand te verbeteren.

Volgens Veronne Koot (Texels Belang) ging Van de Belt daarmee voorbij aan de weidevogels die op cultuurland leven en de steun die er bij de landbouw is om weidevogels met diverse maatregelen te helpen. "Weidevogels horen bij Texel en zijn van belang voor het eiland."

Jaap Vlaming (GroenLinks) zei het voorstel van TB van harte te steunen. "Een patrijs heb ik in jaren al niet meer gezien, ik hoor zelden nog een leeuwerik en grutto's zijn ook op één hand te tellen." Uit het voorstel van TB viel op te maken dat een werkgroep de pilot zou moeten uitvoeren. Dat ontlokte bij Ewoud van der Star (VVD) de opmerking dat LONT al een tijdje bestaat en dat dat een overlegorgaan is waarin landbouw en natuurorganisaties al samen aan de weidevogelproblematiek werken. Koot corrigeerde dat het niet de bedoeling is dat er een nieuwe werkgroep wordt opgericht, maar dat er een pilot wordt uitgevoerd.

Of die er komt, is afhankelijk van de andere politieke partijen in de raad. Wethouder Eric Hercules reageerde verrast dat de gemeente werd opgeroepen aan natuurdoelen te werken, terwijl dat een taak is van Brussel, Den Haag en de provincie. Volgens hem kan het onderwerp weidevogel ook op de agenda van bestaande overlegorganen worden gezet. Willem Bakker (de Sjeik) pleitte als inspreker voor een gezamenlijke aanpak en sprak de hoop uit dat landbouw en natuur elkaar niet de zwarte piet toespelen.