Joscha Schoots en Hans van Veller in de kruidentuin van de Bonte Belevenis.
Joscha Schoots en Hans van Veller in de kruidentuin van de Bonte Belevenis. Foto: Jeroen van Hattum

Lokale producten centraal op Markt van de Smaakbelevenis

Voedsel dat lokaal bereid is, waarvan de herkomst bekend is en dat met passie is bereid.

Het staat allemaal centraal tijdens de Markt van de Smaakbelevenis die komende zondag 25 juni van 11:00 tot 16:30 uur bij de Bonte Belevenis aan de Rommelpot nabij Den Hoorn wordt gehouden. Diverse lokale producenten en verwerkers van lokaal voedsel zijn aanwezig om hun producten te tonen en te bereiden, zodat belangstellenden kunnen proeven. Er zijn kramen en foodtrucks, er worden schapen geschoren. Aad van Heerwaarden laat zien hoe lammeren worden geslacht en er zijn thuis gebrouwen bieren.

De Markt van de Smaakbelevenis is georganiseerd door Slow Food Texel dat zich inzet voor voedsel dat kwalitatief goed is, een eerlijke prijs heeft en waarvan de productie geen schade aan de omgeving veroorzaakt. Hans van Veller is sinds kort de nieuwe voorzitter van Slow Food Texel en voor hem wordt de Markt van de Smaakbelevenis een vuurdoop. Zijn streven voor de komende tijd is meer mensen te betrekken bij de slowfood-beweging en dan vooral Texelse jongeren. "We willen onder meer duidelijk maken dat slow food zeker niet iets elitairs is."

Volgens Joscha Schoots, eigenaar van de Bonte Belevenis en bestuurder van Slow Food Texel, is het kenmerkend om te zien hoe jongeren soms met voedsel omgaan als ze zelf pizza's mogen maken bij de Bonte Belevenis. "Ik had een keer een paar meiden die alleen tomaat wilden als het uit blik kwam. Die hebben we daarna met echte tomaten en kruiden laten werken om te proeven hoe smaakvol een pizza kan zijn." Het bestuur van Slow Food Texel bestaat naast Veller en Schoots verder uit Annette van Ruitenburg, Frits Bakker en Aart Wijker.

De entree van de Markt van de Smaakbelevenis bedraagt zondag €4,-. Mensen die op de fiets komen en hun fietssleuteltje laten zien, krijgen volgens vast gebruik een verrassing van de organisatie.