De Royal Helena vaart tegen de Nao Victoria.
De Royal Helena vaart tegen de Nao Victoria. Foto: Ed Vorst

Aanvaring Tallships in haven van Oudeschild

Schrik dinsdagmiddag op de haven van Oudeschild. De bijna 55 meter lange driemaster Royal Helena uit Bulgarije voer tegen de 28 meter lange houten Nao Victoria uit Spanje aan, waarbij beide Tallships de nodige averij opliepen.

De Royal Helena kwam op forse snelheid de havenmond binnen, omdat er een vrij stevige wind stond. Het lukte het schip vervolgens niet bijtijds de draai naar de werkhaven te maken, waardoor het zich in de flank van de Nao Victoria boorde. Daarbij werd een gat in de flank van de Nao Victoria geslagen en het houten schip werd tegen de kade gedrukt. De Royal Helena liep schade op aan de voorplecht, de boegspriet en het boegbeeld.

Naar het zich liet aanzien, viel de schade aan de Nao Victoria mee. Het schip was woensdag tijdens Pré-Sail weer geopend voor bezoekers. Het 28 meter lange schip is een replica van de echte Nao Victoria die tussen 1519 en 1522 als eerste zeilschip ooit een reis om de wereld maakte.

De aanvaring deed denken aan de aanvaring die in 2013 – tijdens de vorige Sail Den Helder – plaatsvond tussen de Russische Sedov en de houten replica van het Duitse koggeschip Lisa von Lubeck. Dat was toen op de Reede van Texel.