Problemen jongeren serieus onder de loep

Gemeente, OSG, Sociaal Team en andere bij de jeugd op Texel betrokken organisaties, maken serieus werk van het gegeven dat relatief veel jongeren op het eiland een laag zelfbeeld hebben.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een commissievergadering van de politieke partijen en uit reacties van betrokkenen. Directe aanleiding is de uitkomst van de Jeugdmonitor van de GGD. Die wees uit dat een kwart van de jongeren op Texel zich psychisch ongezond voelt. Achttien procent van de 310 jongeren die op de OSG vanachter de computer een vragenlijst van de GGD invulde, gaf aan een verhoogd risico op sociaal-emotionele problemen te hebben.

Volgens wethouder Hennie Huisman (welzijn) roepen de uitkomsten veel vragen op. Zij heeft een regiegroep in het leven geroepen met diverse organisaties om met elkaar de uitslag van de Jeugdmonitor door te nemen, de belangrijkste thema's eruit te halen en vervolgens per onderwerp door te nemen welke maatregelen er nodig zijn.

"Hoe komt het dat Texelse jongeren in vergelijking met de regio een laag zelfbeeld hebben? Waarom is het aantal jongeren dat aan zelfdoding denkt op Texel hoger dan in de regio? Hoe is te verklaren dat op Texel twee keer zoveel jeugd aangeeft zich weleens gediscrimineerd te voelen? Ruim 26 procent van de jeugd geeft aan ooit mishandeld te zijn." Opvallend zijn volgens de wethouder ook de slechtere scores op het gebied van een goede relatie met de ouders, het niet hebben van genoeg vrienden en ernstig emotioneel eenzaam zijn.

Jongeren op de OSG hebben de schoolleiding laten weten dat de uitkomsten met een korreltje zout moeten worden genomen, omdat vermoedelijk niet iedereen de vragen van de GGD even serieus heeft ingevuld. Dat doet echter niets af aan de inspanningen van gemeente, Sociaal Team (onderdeel van de gemeente), OSG en anderen om te bezien wat er onder jongeren speelt. Volgens wethouder Huisman is de Jeugdmonitor ook niet het enige signaal dat er iets aan de hand is. Volgens rector Marcella Engbrenghof gaat het niet alleen om leerlingen van de OSG, maar is het verstandig om ook nader te bekijken hoe het met de jeugd op de basisscholen is gesteld. Huisman is eerder dit jaar al met de regiegroep begonnen.

De PvdA had een motie opgesteld waarin het college werd opgeroepen om wat te gaan doen, maar die motie was dinsdagavond al min of meer achterhaald door de inspanningen van het college. Volgens Huisman was de motie wel een steun in de rug. De PvdA vraagt zich onder meer af of de circa zeven ton die jaarlijks aan jeugdbeleid en aanverwante zaken wordt besteed wel aan de juiste doelen wordt uitgegeven. "We zijn erg benieuwd naar achtergronden en analyses." Huisman beloofde de politieke partijen dat zij maandelijks op de hoogte worden gehouden van de vorderingen van de regiegroep.