Arie Groen, al dertig jaar dirigent van het Texels Vrouwenkoor, neemt zondag tijdens het Zomerconcert in de RK kerk afscheid.
Arie Groen, al dertig jaar dirigent van het Texels Vrouwenkoor, neemt zondag tijdens het Zomerconcert in de RK kerk afscheid. Foto: Gerard Timmerman

Bevlogen dirigent neemt afscheid

Het ene moment zingt het koor tijdens de repetitie een psalm van Mendelssohn en daarna een stuk van Lloyd Webber. Kenmerkend voor het brede repertoire waarover het Texels Vrouwenkoor beschikt. Met name de verdienste van Arie Groen, de dirigent uit Schagen die na ruim dertig jaar zondag afscheid neemt van het koor.

Koorlid Ina Platte: "Wat Arie bijzonder maakt is dat hij een heel bevlogen dirigent is, die van veel verschillende soorten muziek houdt. Van klassiek tot religieus en van close harmony tot populair. En hij arrangeert zelf. Dat is héél belangrijk voor ons. Hij maakt de stukken passend bij onze stemmen. We zijn een drie- en vierstemmig koor. Maar hij zorgt ook dat de muziek zijn oorspronkelijkheid behoudt. Zoals Abendempfindung, een aria van Mozart. Dat is voor één persoon geschreven, maar Arie arrangeert het tot driestemmig. Dat is heel uniek. Zo zijn we van alle markten thuis."

"Arie stimuleert ons, ook om thuis te oefenen met de muziekstukken die hij doorstuurt. We hebben een programma om de muziek in te studeren. In de aanloop naar een concert ontstaan er ook onderlinge groepjes die gaan oefenen, waarbij ook meerdere stemmen in de muziek doorklinken."

Elke maandag repeteert het koor bij Artex. Oudste lid met negentig jaar is Nel Kooy. "Ik zing altijd nog sopraan. Heel fijn om te zingen, ik vind alle muziek die we zingen prachtig. Arie is ook een allerbeste vriend, bij concerten overnachtte hij ook wel eens bij ons."

"Je bouwt langzaam een band op met zo'n koor", vertelt Groen, "en op een gegeven moment hoor je zoals dat heet bij het meubilair. We hebben altijd een heel plezierige verhouding gehad. Muziek en het dirigeren van een koor betekent veel voor mij. Eerst had ik een ander beroep. Ik zong in een koor – ik heb een diepe bas –. Van nature beschik ik over een goede klankanalyse. 'Als je dat kan, dan kun je ook een stap verder', zeiden ze tegen mij. Zo ben ik op mijn 28ste heel gemotiveerd muziek gaan studeren." Aan het conservatorium haalde hij zijn diploma koordirectie en zo kreeg hij meerdere koren onder zijn hoede. "Het zijn er wel eens vijf tegelijk geweest. Het Texels Vrouwenkoor is mijn laatste koor, ik ben 69…"

Voorkeur

"Op de middelbare school had ik een sterke voorkeur voor klassiek. Maar als je vakmatig aan de slag gaat, moet je ook andere terreinen verkennen. Dat heb ik ook gedaan. Je hebt dirigenten die zelf iets naar hun smaak kiezen, maar je kunt er ook voor kiezen wat bij de groep past. Het is belangrijk dat je als dirigent weet hoe een groep in elkaar steekt. Alleen al daarover zou ik wel een uur kunnen praten. Een van de dingen is het overleg met het bestuur. Het Vrouwenkoor is door de diverse besturen altijd goed geleid. Zij vonden dat ze de keuze van het repertoire wel aan mij konden overlaten. Het is ook iets waar je als dirigent geleidelijk meer ervaring in krijgt."

"Het Vrouwenkoor heeft de laatste jaren een sterkere voorkeur voor klassiek gekregen. Maar we hebben ook heel andere dingen gedaan. Amerikaanse songs, nummers van The Beatles, de betere lichte muziek. Bij mijn laatste concert komende zondag is het niet zo dat ik me vooral door mijn eigen voorkeur heb laten leiden. De nadruk ligt op klassieke, met na de pauze lichter muziek. En ik heb de wens geuit voor een strijkorkest. Ik vind het enerverend om het zulke beroepsmuzikanten te werken."

Zomerconcerten

"Met het Vrouwenkoor is op muzikaal gebied in de loop der jaren heel veel gebeurd. We hebben altijd zomerconcerten gehad, iedere keer weer anders. Dan weer met blaasinstrumenten, soms tokkelen, een zangeres of iets anders. We hebben altijd prettig samengewerkt." Groen beseft dat het koor veel waardering voor hem heeft, maar stelt zich ook bescheiden op. "Dat ik mij niet sterk dominant heb opgesteld, is in mijn voordeel geweest."

Groen wordt bij het Vrouwenkoor opgevolgd door Arlene Coyle, docent bij Artex en onder meer leider van het Popkoor.

Het Zomerconcert van het Vrouwenkoor in de RK kerk in Den Burg begint om 15:30 uur. Kaarten à €10,- zijn te koop bij Nauta Boek en aan de zaal.