Dorian van Rijsselberghe deed mee aan het WK Slalom.
Dorian van Rijsselberghe deed mee aan het WK Slalom. Foto: Laurens Morel

"WK geeft vibe door surfwereld"

Een wereldkampioenschap dat veel positieve reacties opleverde en een mooie vibe gaf door de hele surfwereld.

Zo omschreef Adriaan van Rijsselberghe het WK Slalom Windsurfen dat afgelopen week bij paal 17 werd gehouden. Tientallen surftoppers uit binnen- en buitenland maakten hun opwachting bij het WK dat was georganiseerd door de Dorian Foundation en het IFCA, de internationale windsurforganisatie.

Onder de deelnemers onder andere tweevoudig Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe die momenteel een paar weken op Texel is. Hij deed niet mee om te winnen, maar was wel graag van de partij op de plek waar hij zich vroeger als windsurfer ontwikkelde. Samen met broer Adriaan en vader Marc zat Dorian ook in de organisatie van het WK.

Het wereldkampioenschap werd gewonnen door de 19-jarige Arubaanse windsurfer Ethan Westera. De Fransman Ceril Moussilmani eindigde als tweede, Jordy Vonk pakte het brons. Adriaan van Rijsselberghe eindigde als tiende en was daarmee - na Vonk - de tweede Nederlander en beste Texelaar in het klassement. Dorian werd dertiende, Jacob Kooij 46ste en Bas Mulder eindigde op de 47ste plaats.

Adriaan zei na afloop zeer tevreden te zijn. "Het evenement stond er, het was echt iets bijzonders deze week op het strand bij Paal 17. De mensen die ik heb heb gesproken, waren allemaal zeer positief. Het geeft een mooie vibe door heel de windsurfwereld."

Het WK Slalom Windsurfen is vaker op Texel geweest, maar dan was het altijd in combinatie met de zeilweek van de Ronde om Texel. Deze keer was het WK na de Ronde om Texel, waardoor alle aandacht naar de windsurfers ging. Zij maakten gebruik van het containerdorp en de grote tent die na de Ronde op het strand waren blijven staan. Hans van den Bergh verzorgde voor de toeschouwers op het strand live commentaar en de wedstrijden werden uitgezonden via Texel Kijken en Luisteren van Aron Zeeman. Paal 17, de gemeente, TESO en de provincie Noord-Holland leverden steun om het evenement mogelijk te maken.