Pagina uit het natuurboek
Pagina uit het natuurboek "Texel in stukjes". Bron: Texel in Stukjes

Texel verkennen met andere blik

Kamerlid en SP-boegbeeld Emile Roemer heeft zaterdag in Ecomare het eerste exemplaar van het foto- en verhalenboek "Texel in stukjes" in ontvangst genomen.

Een prachtig, rijk geïllustreerd boek gemaakt door natuurfotografen en -kenners Sytske en Adriaan Dijksen. Ze laten de lezer kennismaken met een kleurig Texel, vol planten en dieren. "Geen opgestoken vingertje, we wilden een boek maken dat mooi is voor iedereen, dat moet verbazen en verrassen. Een uitnodiging om met een andere blik Texel te verkennen. Een blik die openstaat voor flora en fauna om je heen. Groot en klein, nat en droog zout en zoet, dag en nacht." Adriaan Dijksen greep de aanwezigheid van Roemer aan het op te nemen voor de natuur. "In de Rijksnatuurvisie uit 2014 zijn natuurwaarden niet te vinden, centraal staat het benutten en verzilveren van het natuurlijk kapitaal. Plezierjacht wordt nog steeds niet verboden, natuur mag zo weinig mogelijk kosten, het moet vooral geld opleveren. Er moeten verdienmodellen worden bedacht die meestal ten koste gaan van een stukje natuur. De markt moet de bescherming van de natuur gaan leveren. We weten we waar dat toe leidt", doelde hij onder meer op de ontwikkelingen in de zorg. "Voor politiek en politici is er dus nog heel veel te doen. Kijk op de natuur is onlosmakelijk verbonden met de houding van mensen ten opzichte van de natuur. Is de natuur van ons mensen en bepalen wij welk dier gewenst is en welk dier dood moet? Wij denken dat we de aarde moeten delen met al het andere dat leeft en daar naar moeten handelen."

Roemer nam de handschoen op: "Woorden die me uit het hart zijn gegrepen. Politiek en natuur hebben wel degelijk iets met elkaar te maken. Als je denkt dat alles maar een markt is, dan zit je op een koers waar ik me niet thuis voel. Gezondheidszorg en natuur zijn zaken waarop we zuinig moeten zijn en de schouders er onder zetten. Niet aan de markt overlaten." Hij sprak met bewondering over het boek en beloofde een stapel mee te nemen naar Den Haag, om die uit te delen aan zijn fractiegenoten. "Om hen te overtuigen dat ze ook naar Texel moeten komen."

"Texel in stukjes" is te koop voor €24,95.