SP-voorman Emile Roemer was dit weekend op Texel en bezocht onder meer Ecomare.
SP-voorman Emile Roemer was dit weekend op Texel en bezocht onder meer Ecomare. Foto: Gerard Timmerman

SP-boegbeeld Emile Roemer: "We zijn al 23 jaar verknocht aan Texel"

Tweede Kamerlid en SP-boegbeeld Emile Roemer liet de formatiepogingen en andere Haagse perikelen dit weekend even voor wat ze waren en kwam naar Texel. Met als aanleiding de presentatie van het boek "Texel in stukjes" (zie pagina 9) genoot hij met volle teugen.

"Wij zijn al 23 jaar verknocht aan Texel. Met twee kleine meiden kampeerden we voor het eerst bij hoeve Vrij en Blij van Piet Blom aan de Westerweg. We waren meteen helemaal verkocht, sindsdien komen we ieder voorjaar een week naar Texel en als het kan in de zomer ook een keer. Sinds Piet de caravan een jaar of zeven acht geleden verkocht, huren we een huisje op Vredelust." Politicus, maar ook muziekliefhebber, zo werd hij in oktober nog gespot tijdens Texel Blues.

"Mensen vragen: 'Wat is dat nou?' Zodra je op de boot zit ben je weg en heb je het vakantiegevoel. Als je hier bent dan voel je de rust van het eiland. Dan heb je de tijd om te gaan fietsen, wandelen en lezen en vooral de dingen te zien. Er hangt zo'n heerlijke rust op het eiland. Als je geen rare fratsen uithaalt, dan voel je hier zó welkom, heerlijk. Aan de presentatie van dit boek hebben we daarom een paar dagen verblijf op Texel gekoppeld." Over de ontwikkeling van het eiland: "Waar het eiland al sinds ik hier kom altijd mee aan het stoeien is: waar ligt nu de grens van het toerisme, dat het eiland aan kan? Héél goed dat je daar voortdurend over nadenkt en niet zo van: ga maar door en ga maar door. Ik snap héél goed dat het voor mensen die er daadwerkelijk belang bij hebben, altijd een afweging en discussie is. In de tijd dat we bij Piet Blom stonden, ging het daar al over. 'Kunnen er nog standplaatsen bij?' Het is goed dat je daar bewust mee bezig bent. Er is ergens wel degelijk een grens, om de natuur en de rust te behouden en niet het gevoel te krijgen dat je in de duinen aan het file-wandelen bent. Dat gevoel heb ik hier gelukkig écht niet. We zoeken het ook niet op, zo wandelen wij ontzettend graag op De Hors. We hebben Texel ook wel eens gebruikt in tijden van verkiezingen. Dan moet je veel zaken bestuderen, verkiezingsprogramma's voorbereiden, etc. Toen zeiden we: We gaan een weekje naar Texel, daar heb je de rust om te studeren. Het eiland voelt een beetje als een tweede thuis."

Met een kwinkslag refereerde Roemer aan de onderhandelingen over een nieuw kabinet. "Herman Tjeenk Willink vroeg of ik dit weekend wilde doorgaan met onderhandelen. Nee', zei ik, ''ik doe niet mee, ik moet op Texel zijn."