Kees Groenewoud en Jaco Spek leveren het vat Texels gin af bij de Tres Hombres.
Kees Groenewoud en Jaco Spek leveren het vat Texels gin af bij de Tres Hombres. Foto: Gerard Timmerman

Oceaan gerijpte gin

Historisch beeld op de haven van Oudeschild, waar zaterdag met paard en wagen een vat Texelse gin bij de tweemaster Tres Hombres werd afgeleverd. Het vat gaat mee op een reis van zes maanden naar het Caraïbisch gebied

Een nostalgisch tafereel, waar een bijzonder verhaal aan vast zit. Kees Groenewoud van de Texelse Stokerij vertelt op de haven hoe de rijping van de gin op zee een bijzonder proces ondergaat. "In het ruim gaat de veroudering door het schommelen van het schip met een factor zes sneller." Het verschil met gin die stilstaand rijpt, moet straks zijn te proeven. Van boord rolt over een half jaar volgens Groenewoud een vat met een exclusief smaak en predikaat: "Ocean Aged Gin".

Voor het zover is, moet het er eerst worden gezeild. De brigantijn, een zeilend vrachtschip met als thuishaven Den Helder, vaart begin september eerst naar de Canarische Eilanden. Op La Palma wordt lokaal gestookte rum ingeladen. Daarna steekt het schip de Oceaan over richting het Caribisch Gebied. Het schip meert af bij Barbados, waar ook rum wordt ingeladen, in Colombia gaat koffie aan boord, Guadeloupe wordt aangedaan en in de Dominicaanse Republiek gaan meerdere soorten rum aan boord. Er gaat ook thee aan boord en andere luxe producten. Fair Trade producten, overeenkomstig de missie van FairTransport dat aandacht vraagt voor een duurzame wereld en de zeilende handelsvaart nieuw leven wil inblazen. Naast de zeilen is het schip uitgerust met onder meer zonnepanelen om energie op te wekken. Een varend protest ook tegen het transport over de wereld met onder meer energieslurpende vaartuigen, die varen op zware stookolie en volgens de bemanning zeer vervuilend zijn. "De zeventien grootste containerschepen stoten net zoveel uit als alle auto's bij elkaar", aldus één van hen.

Dat de Tres Hombres met schipper Arjen van der Veen, tevens mede-oprichter van FairTransport, kan blijven varen, is mogelijk doordat vooral luxe producten met een relatief hoge waarde worden vervoerd en doordat gastopvarenden een financiële bijdrage leveren.

De vaten gin werden naar de haven gebracht door koetsier Frans Bakker, bijgestaan door zoon Marco.