Afbeelding
Foto:

Over zeezeilen en rum uit de Caraïben

Slijter Jan de Wit is een kenner van alcoholische dranken. Maar in zijn vrije tijd ook zeezeiler, liefst op een driemaster op de oceaan. Vakmanschap en hobby komen bij elkaar in zijn verhaal over rum.

Morgen en overmorgen staat Pre Sail Texel op en rond de haven van Oudeschild voor de deur. Aansluitend volgt SAIL Den Helder. Het afgelopen weekend was het zeilend vrachtschip "Tres Hombres", een tweemast Brigantijn, in de haven. Dit schip, dat niet is uitgerust met een motor, bevaart de wereldzeeën geheel op de kracht van de wind. Oudeschild werd aangelopen om onder andere enkele vaten Gin, afkomstig van Stokerij Texel, in te laden. Deze gaan mee op de aanstaande reis over de oceaan. Na een behouden thuiskomst zal deze Gin Ocean Aged genoemd worden. Na botteling zal ze als specialiteit op de markt gebracht worden voor liefhebber en verzamelaar.

Dit verhaal intrigeert mij, te meer daar mijn persoonlijke liefhebberij zeezeilen is, bij voorkeur op de oceaan. Al ruim acht jaar vaar ik geregeld als vrijwillig bemanningslid op de "Eendracht", een driemastschoener. Met dit schip, dat zich ten doel heeft gesteld jeugd kennis te laten maken met de zee, worden onder meer introductiereizen gemaakt met leerlingen van het Scheepvaart- en Transport College uit Rotterdam. Ook is het mogelijk op individuele basis in te schrijven op diverse zeilreizen, variërend van dagtochten tot meerdaagse reizen naar bijvoorbeeld Zuid Spanje, de Canarische eilanden of het Caraïbisch gebied. Deelname aan deze reizen staat open voor een ieder tussen 18 tot 80 jaar.

Genoeg nu over de zeilerij. De "Tres Hombres" haalt al sinds 2009 jaarlijks onder meer rum uit de Caraïben die hier verdeeld wordt door Fairtransport, de handelsmaatschappij van de rederij.

Momenteel bestaat het assortiment Tres Hombres rum uit vijf verschillende variëteiten. Te weten de La Palma Joven en La Palma Oro XVIII, beide afkomstig van het gelijknamige Canarische eiland, de Old Bayan VIII afkomstig van Barbados, de Marie Galante Agricole Vieux VIII afkomstig van het gelijknamige eiland en tenslotte de Dominican Premium XVIII natuurlijk afkomstig uit de Dominicaanse Republiek. Deze laatste drie eilanden liggen allen in het Caraïbisch gebied.

Een echte goede rum wordt vervaardigd uit, in het geval van de Tres Hombres rum, organische geteelde suikerriet. Na distillatie wordt het verkregen product gelagerd op grote houten vaten. Alle rum wordt op de originele houten fusten naar Nederland getransporteerd. Op het eiland Marie Galante kan het schip niet in een haven afmeren, hier worden de vaten rum in zee gerold en zwemmend of vastgebonden achter een roeiboot naar het schip vervoerd. De aanduidingen op de diverse flessen geeft de tijd van lagering in jaren weer. De aanduiding Joven staat voor jong. Deze rum is dan ook niet ouder dan enkele maanden alvorens ze aan boord van het schip geladen wordt waarna het mee gaat richting het Caraïbisch gebied. Als deze rum in Nederland aankomt heeft het vijf maanden op de oceaan doorgebracht en het mag dan met recht Ocean Aged genoemd worden. De Caraïbische varianten zijn minder lang aan boord, maar ook deze zijn wel degelijk Ocean Aged.