Wielrenners reden zaterdag de Ronde van Oosterend.
Wielrenners reden zaterdag de Ronde van Oosterend. Foto: Willem Sangers

Dave Huijsman wint Ronde van Oosterend

Alweer de zevende editie van dit "rondje rond de kerk", tevens de eerste van drie dorpenrondes op Texel. Op 1 juli volgt Oudeschild en op 10 september De Cocksdorp. Het bochtige parcours door de smalle straatjes maakt het uitdagend om te fietsen, tijdens tussensprintjes wordt gestreden om de premies. Renners flitsen langs terwijl toeschouwers zich tegoed doen aan scholletjes die fietsenmaker Arie Kooger voor zijn werkplaats bakt en uitdeelt. De 60 kilo schol die hij van zijn oude maten van de TX68 had gekregen, gaan schoon op. Terwijl toeschouwers smullen, voltrekt zich bij de wedstrijdrijders een spannende strijd. Huijsman zat in de kopgroep die zich vrij snel los rijdt van het peloton. Met ook titelverdediger Wim Botman en Rudy Vriend, twee cracks uit het Noord-Hollandse wielercircuit die al heel wat prijzen pakten. Maar wat de ervaren dertigers ook proberen, het lukt hen niet de jonge Texelaar (19) af te schudden. Ook het achtervolgende peloton, met onder andere Ronde-organisator Tom Witte en Denise Betsema in de gelederen, slaagt er niet in de ontsnapte groep te achterhalen. Huijsman, vooraf ingefluisterd door Jordy Vinke dat zijn concurrenten minder bedreven zijn in het bochtenwerk, neemt in het slot van de race de kop en laat zich over het bochtige circuit de leiding niet meer ontnemen. Botman kan het na afloop nog amper geloven: "Ik dacht: een jochie van 19 met haar op zijn benen, dat wordt een makkie. Maar hij brak niet." Dat haar op de benen gaat er bij Huijsman vermoedelijk nooit meer af. De blauwe leiderstrui, de envelop met inhoud, de bloemen van rondemiss Elise Brouwer en zoenen van "missjes" Jet Wesselman en Inge Bremer zijn hem niet komen aanwaaien. "Ik heb er flink voor moeten werken." Denise Betsema werd geƫerd als snelste dame.

De kers op de taart van een dorpenronde die 's middags was begonnen met de Tourkaravaan, een optocht van een bonte schare voertuigen van sponsors, crossers en andere betrokkenen. de jongste jeugd startte als eerste in de dikke bandenrace. Winnaar in de categorie 0 t/m 9 jaar werd Denzell Daalder, tweede Daan Aberson en derde Fleur Oosterhof. In de categorie 10 en 11 jaar stond Abe Witte op het hoogste podium, Gevolgd door Sem Bakker en Kees Jimmink. Bij de junioren ging de winst naar Jelte Koopmans, gevolgd door Ese Roeper en Liam Witte.

Bij de recreanten B bleef de groep de hele ronde grotendeels bij elkaar, tegen het eind vielen er wel gaten. De jonge Sander Bremer, een paar dagen eerder nog geslaagd voor zijn eindexamen, reed in de laatste ronde weg van zijn opponenten en finishte als eerste. Gevolgd door visleverancier Pieter Aris van der Vis en Dirk Barends. Bij de A-recreanten reed Rinus Wesselman, ook net geslaagd, een bekeken race. De hele rit handhaafde de winnaar van het Rondeklassement van 2016 zich in de voorste gelederen. Hij had zijn krachten goed verdeeld en klopte in een spannende eindsprint Martijn Rempt. Derde werd Jos Smid. Marit Bakker was de snelste dame. Het wielerfestijn zou niet compleet zijn zonder het onnavolgbare commentaar van Arnold "Kets" Kaercher en Edgar Klippel.