"Strandhuisjes paal 9 vóór 1 juli geplaatst"

Over de zandsuppletie bij paal 9 is nogal wat te doen. De aannemer zou onvoldoende ervaring en capaciteit hebben en er zit weinig schot in. Veel vragen dus, op ons verzoek stuurde Rijkswaterstaat bijstaande antwoorden.

Klopt het dat de zandsuppletie per 1 mei al klaar had moeten zijn?

RWS: "Het was de intentie om de suppletie tussen paal 9 en paal 10 op 1 juni gereed te hebben zodat daar de strandhuisjes konden worden geplaatst."

Wat is de reden dat dit nog niet klaar is?

"Door de interne aanbestedingsprocedure bij RWS is de opdracht een maand later gegund dan gepland. Voorzien was om te werken met 2 tot 3 schepen. Door de latere gunning was er nog maar 1 schip beschikbaar. De aannemer is nu bezig om de inzet van extra schepen mogelijk te maken."

Wanneer is het strand rond paal 9 nu klaar?

"In de zomerperiode wordt ten zuiden van het hoofdstrand (zuidelijk van paal 9,76) gewerkt. Na 1 september wordt de rest van de werkzaamheden afgerond. Tegen die tijd is ook extra capaciteit beschikbaar."

Vaart de aannemer inderdaad maar met één schip met een te kleine capaciteit met zand vanuit Callantsoog?

"Het klopt dat de aannemer nu met geringe capaciteit vaart. Het zand wordt momenteel gewonnen ten westen van Noorderhaaks."

Is RWS nog met de aannemer in gesprek?

"Als opdrachtgever is en blijft RWS in nauw gesprek met de aannemer om de mogelijkheden voor versnelling te bekijken."

Is het voor dit bedrijf de eerste suppletie die het uitvoert?

"Het is inderdaad voor het eerst dat Gebr. van der Lee v.o.f. een zandsuppletie langs de kust uitvoert."

En dat ze de benodigde capaciteit er niet voor hebben en niet kunnen inhuren?

"Van der Lee beschikt momenteel niet over voldoende capaciteit. Het bedrijf heeft recent een extra schip aangeschaft en is bezig om nog een schip in te huren."

Hoe nu verder?

"In nauwe samenwerking met de aannemer, de gemeente Texel, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de strandpaviljoenhouder is afgesproken dat we vóór 1 juli voldoende zand langs de duinen aanbrengen om de strandhuisjes te kunnen plaatsen en dat het recreatiestrand rondom strandpaal 10 begaanbaar is. De strandhuisjes ten noorden van paal 10 zijn al geplaatst."